Direct naar artikelinhoud

Chauffeur busongeval Sierre niet onder invloed

Het Zwitserse openbaar ministerie heeft het autopsie-verslag van het dodelijke busongeval met Belgische schoolkinderen in Sierre klaar. De chauffeur was niet onder invloed van drugs of alcohol.

Tijdens een persconferentie in juni liet procureur Olivier Elsig al verstaan dat de oorzaak van het busongeval wellicht bij de chauffeur moest worden gezocht. De bestuurder was echter niet onder invloed van alcohol of verdovende middelen, zo blijkt uit het autopsieverslag dat het openbaar ministerie van het kanton Wallis net heeft afgerond.

Wel werd bij de man een ophoping van vetafzettingen ontdekt in de linkerkransslagader, waardoor die minstens 60 procent nauwer was dan normaal. Volgens specialisten kan die pathologie hartritmestoornissen of zelfs een infarct veroorzaken. "Andere risicofactoren die de chauffeur vertoonde, zoals roken of te veel vet in het bloed, kunnen die problemen verder in de hand werken", klinkt het in het verslag. Er is echter geen enkel bewijs dat dit element aan de oorzaak ligt van het ongeluk.

De chauffeur nam dagelijks een antidepressivum, maar de gemeten concentratie in zijn bloed bleek niet hoger dan normaal na inname van een therapeutische dosis.

Vijf maanden geleden kwamen bij het busongeluk in Sierre 28 mensen om het leven. 22 van hen waren kinderen uit lagere scholen in Lommel en Heverlee.