Direct naar artikelinhoud

Europese communicatie in geval van terrorismedreiging laat te wensen over

De uiteenlopende Europese reacties op de Amerikaanse waarschuwing voor terroristische aanslagen in Europa moeten de EU ertoe aanzetten haar communicatie te verbeteren en de alarmsystemen in de verschillende lidstaten te harmoniseren. Zo moet vermeden worden dat de bevolking gaat panikeren. Dat heeft het Belgisch voorzitterschap van de Unie gezegd.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben gisteren geluncht met de nummer twee van de Amerikaanse dienst voor Binnenlandse Veiligheid, Jane Holl Lute. Zij bevestigde “de werkelijke en aanhoudende terroristische dreiging, zonder evenwel de precieze doelen aan te wijzen”, zei de Belg Gilles de Kerchove achteraf, die de strijd tegen het terrorisme bij de EU coördineert.

De informatie op basis waarvan de Verenigde Staten hun reisadvies afgelopen weekend aanpasten, bereikte enkele dagen voor het werd uitgevaardigd de Europese lidstaten. Omdat binnenlandse veiligheid een prerogatief van de lidstaten is, hebben deze individueel die info geanalyseerd en beslist of ze al dan niet ook zelf het dreigingsniveau optrokken, ook op basis van bijkomende elementen waar ze over beschikten, zo legde de Belgische minister Annemie Turtelboom uit. “De Amerikaanse communicatie heeft dan ook tot wat onzekerheid onder de 27 geleid”, erkende ze.

Daarom zou het beter zijn de manier waarop over dit soort zaken wordt gecommuniceerd, te verbeteren, zowel met de VS als binnen Europa. Bovendien, zei Turtelboom, moeten de verschillende wijzen waarop de lidstaten de dreiging kwalificeren, geharmoniseerd worden.