Direct naar artikelinhoud

Politiek gekrakeel brengt jobs VS in gevaar

President Obama en de Republikeinen spelen uitzonderlijk hoog spel om de begroting. De gewone Amerikaan betaalt de prijs.

De Amerikaanse regering heeft honderden illegale immigranten vrijgelaten. Daarmee bereidt de federale overheid zich voor op geldgebrek, door 85 miljard dollar aan automatische besparingen die vanaf vrijdag ingaan zonder begrotingsakkoord in het Congres.

Beide partijen kwamen de besparingen in 2011 overeen, als onderdeel van een wet die een verhoging mogelijk maakte van het VS-schuldplafond - de wettelijke limiet die de regering kan lenen. De besnoeiingen werden ontworpen om zo afschrikwekkend te zijn dat de wetgevers altijd gedwongen zouden zijn om over de begroting een compromis te vinden. Niemand durfde toen te voorspellen dat de politieke impasse zo groot zou worden dat de hakbijl echt kan vallen.

In het Huis, met Republikeinse meerderheid, en Senaat, met Democratische meerderheid, stonden de partijen gisteravond nog altijd met getrokken messen tegenover elkaar. De ideologische verschillen zijn té groot. Democraten eisen in ruil voor begrotingseffici-ëntie belastingverhogingen om overheidsinvesteringen te financieren. De Republikeinen gebruiken het sequester als hefboom voor een slanker overheidsapparaat. Zij willen vooral in de zorg snoeien. Alleen dreigende besparingen op Defensie, de enige post waar Republikeinen altijd méér in willen investeren, lijkt sommigen nog aan te zetten om een akkoord te vinden.

President Obama koos dan ook bewust voor een scheepswerf van nucleaire onderzeeboten om de besparingen "willekeurig" en "dom" te noemen. "Ze zijn een onnodige zelfverminking", zei hij, voor een publiek van scheepsbouwers, die de onderhoudsbeurt van vliegdekschip USS Abraham Lincoln al uitstelden wegens de nakende besparingen.

Het Witte Huis probeert de Republikeinen nog intern te verdelen door gematigde oppositieleden aan hun zijde te krijgen. Zo verscheen Obama in het gezelschap van Republikeins Congreslid Scott Rigell uit Virginia, die erkende dat besparingen catastrofaal zijn voor de werkgelegenheid in zijn district.

Alle ogen zijn gericht op de Republikeinse Huis-voorzitter Boehner en Senaats-fractieleider McConnell. "De president holt rond alsof de wereld zal eindigen omdat het Congres een idee zal uitvoeren dat hij ooit als wet ondertekende", sneerde McConnell, niet in het minst verontrust door het feit dat zonder akkoord tienduizenden banen op de tocht staan.