Direct naar artikelinhoud

Politietoezicht verscherpt na Turks-Koerdische veldslag

De Antwerpse politie verhoogt de waakzaamheid na rellen tussen Turken en Koerden zaterdagnacht. Daarbij raakten vijf mensen lichtgewond. Koerden en Turken wijzen elkaar aan als aanstokers van de gevechten. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) duidt de incidenten in de Koerdische regio aan als reden voor de aanhoudende spanningen.

Scherven naast het bushokje, combi's om de hoek en de aanwezigheid van enkele nieuwsgierige journalisten. Afgezien daarvan ging het leven in de Van Kerckhovenstraat in de Antwerpse Seefhoek gisterenochtend alweer zijn normale gangetje. Veel volk op straat, veel zoetigheid op tafel in de theehuizen, veel gesprekken over het offerfeest. Daarin gelijken de Turken in het ene deel van de straat en de Koerden in het andere deel op elkaar. Alleen is het na de gevechten van de nacht voordien wat moeilijker om onbezorgd te genieten. Ook daar zijn de Antwerpse Turken en Koerden het roerend over eens.

Enkele molotovcocktails raakten vorige week een Turkse vzw in de Van Kerckhovenstraat. Niet veel later moest een ruit van een Koerdisch café het in dezelfde straat ontgelden. Met de gevechten van zaterdagnacht bereikten de spanningen tussen Turken en Koerden een nieuw hoogtepunt. Verschillende wagens werden beschadigd en ook een bushokje moest eraan geloven.

"Wij Turken wonen hier al veel langer en met meer. De Koerden provoceren ons door in deze straat te manifesteren", klinkt het bij de Turken. Anoniem, want de man die het wel waagde met naam en toenaam mee te werken aan een reportage, kreeg volgens de Turken zaterdag een messteek. Meteen de aanleiding voor het uitbreken van de rellen.

Even verderop steken de Koerden een heel ander verhaal af. Twee van hun vrienden wachtten zaterdag op de tram naar Berchem en werden lastiggevallen door Turken. Waarna de boel escaleerde. "Het conflict tussen het Turkse leger en de PKK-strijders ligt zeker mee aan de basis", geeft Serhat Cagdas toe in theehuis Mesopotamya. "In Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn er momenteel ook rellen tussen Koerden en Turken."

Controles op wapenbezit

Ook burgemeester Janssens stelt dat recente incidenten in de Koerdische regio de oorzaak zijn van de spanningen in de Seefhoek. "Altijd als er internationaal conflicten zijn tussen bevolkingsgroepen weten we dat het risico op opstootjes bestaat en we alert moeten zijn. Het is niet tolereerbaar dat zoiets hier wordt uitgevochten."

Dat het gebrek aan afspiegeling van de allochtone gemeenschap in het Antwerpse schepencollege ook een reden voor de rellen is (zie hieronder) vindt Janssens een lachwekkende suggestie. "Dan zouden er meteen na de verkiezingen rellen zijn uitgebroken."

Janssens kondigt nu extra maatregelen aan zodat de gemoederen in de Van Kerckhovenstraat niet opnieuw verhitten. De Antwerpse politie patrouilleert de komende dagen vaker en met meer mankracht in de buurt en zal ook regelmatig identiteitscontroles uitvoeren. Ook op wapenbezit zal de politie extra controleren. Vijgen na Pasen? "We verhoogden de waakzaamheid eerder al en de politie heeft hard gewerkt. Maar ik kan niet ontkennen dat het zaterdagnacht uit de hand liep", aldus Janssens.

Hij ontkent wel dat hij de rellen had kunnen voorkomen door vorige week de Koerden die hem onaangekondigd een petitie wilden overhandigen te ontvangen in het stadhuis. "Ik kan niet tolereren dat mensen zomaar binnenvallen. Je kunt in Antwerpen manifestaties organiseren, zolang je die vooraf aanvraagt. Net zoals een gesprek met de burgemeester", aldus Janssens.

Vlaams Belang riep gisteren al de Antwerpse gemeenteraad in spoedzitting bijeen. De politie probeert in tussentijd de daders van de rellen te identificeren aan de hand van camerabeelden.