Direct naar artikelinhoud

Snuffelhonden kunnen longkanker ontdekken

Duitse wetenschappers trainden twee Duitse herders, een Australische herder en een Labrador om longkanker te herkennen. Drie groepen patiënten werden getest: 110 gezonden mensen, 60 personen met kanker en 50 met een chronische longziekte. Zij moesten blazen in een met fleece gevulde slang, die alle geuren absorbeerde. De honden roken eraan en gingen zitten voor degenen die aan kanker zouden lijden. Onderzoeker Thorsten Walles is enthousiast. "71 procent bleek correct. Dit is een grote stap voorwaarts", zegt hij tegen het vakblad The European Respiratory Journal.

Het is niet de eerste keer dat honden kanker ruiken. Sinds 1989 duiken er studies op waaruit blijkt dat ze huid-, blaas-, borst- en darmtumoren detecteren. De vierpoters zouden bepaalde chemicaliën herkennen die door de tumoren worden aangemaakt. Het blijft evenwel een raadsel welke substantie de dieren precies opmerken. Zonder die kennis blijft het onmogelijk om een screeningprogramma op te zetten.

Op dit moment wordt er wel gewerkt aan zogeheten elektronische neuzen, die dezelfde geuren moeten herkennen als de honden. De precieze chemicaliën die door de tumoren worden geproduceerd, zijn evenwel nog niet gevonden. Walles: "En helaas kunnen honden ons de chemische structuur van de kankergeur niet meedelen."