Direct naar artikelinhoud

Waar zit het nu inhoudelijk vast tussen PS en de liberalen

Formateur Elio Di Rupo (PS) maakte een aantal openingen. Maar voor de liberalen gaan die niet ver genoeg en blijven er te veel achterpoortjes.

Wachtuitkeringen:

Het voorstel van de formateur om de wachtuitkering vanaf volgend jaar om te vormen tot een zoekuitkering wordt gesmaakt door de liberalen. Alleen vinden ze dat er te veel uitzonderingen op de regel zijn. Het systeem geldt enkel voor nieuwkomers, niet voor samenwonenden die niet over een andere inkomen beschikken. Ook de bepaling dat het alleen zou gelden voor 30-jarigen die nog geen dag gewerkt hebben, stoort de liberalen. "De meesten hebben wel een dag of een week gewerkt", klinkt het.

Brugpensioen:

De liberalen steunen het plan waardoor werknemers een carrière van 40 jaar achter de rug moeten hebben vooraleer ze op brugpensioen kunnen. Alleen vinden ze dat er ook hier te veel uitzonderingen op de regel zijn. Meer bepaald als het over collectief brugpensioen gaat. Bij bedrijven in moeilijkheden zou brugpensioen immers mogelijk blijven vanaf 52 jaar. Dat blijft moelijk liggen voor Open Vld.

Werkloosheidsuitkeringen:

Het principe om meer met degressiviteit te werken, zien de liberalen zitten. Ze vinden evenwel dat er onvoldoende degressiviteit is. "Voor wie 5 jaar gewerkt heeft en zijn werk kwijtraakt, zou er pas na twee jaar iets veranderen. In de meeste andere landen stopt de werkloosheidsuitkering dan volledig", benadrukt Open Vld. "Terwijl uit alle studies trouwens blijkt dat wie niet binnen de twee jaar opnieuw aan de slag is de grootste kans heeft om in de werkloosheid te blijven."

Index:

De PS wil niet laten raken aan de index. De liberalen willen hier absoluut nog over spreken.

Nieuwe inkomsten:

De formateur streeft een evenwicht na tussen besparingen en nieuwe inkomsten. Maar volgens de liberalen blijft hij te veel focussen op fiscale ontvangsten. "1,2 miljard euro halen door heffingen op sparen en vermogen is te veel. Je kunt niet én de roerende voorheffing optrekken, én een vermogensbelasting invoeren én een meerwaardebelasting willen. Daarnaast gaat hij nog eens 2,3 miljard halen bij de ondernemingen. Sommigen vinden blijkbaar dat bedrijven een probleem zijn in dit land." (STS)