Direct naar artikelinhoud

Vanackere: 'Een minister moet goedgekeurde wetten uitvoeren'

'Het is de taak van een minister om wetten die goedgekeurd zijn te laten uitvoeren.' Dat zei CD&V-vicepremier Steven Vanackere naar aanleiding van de discussie over de waarborg voor Arco-coöperanten.

Volgens Vanackere kan hij niet anders dan de staatsgarantie voor de Arco-aandeelhouders te blijven verdedigen. Hij benadrukt dat het parlement in 2009 een wet heeft aangenomen waardoor de overheid die spaarders, net zoals beleggers in Tak- 21-producten, niet wilde laten vallen. "Die wet is goedgekeurd en werd nadien niet tegengesproken, ik moet die dus uitvoeren", klonk het inTerzake (Canvas). Al voegde hij er wel aan toe dat als de Raad van State uiteindelijk zou oordelen dat er iets niet in de haak is, dat moet worden gerespecteerd. De auditeur bij dat rechtscollege oordeelde dat de regeling onwettig is. Maar in afwachting van het definitieve arrest zal Vanackere met de advocaten van de overheid wel "bekijken wat kan worden ingebracht".

CD&V-Kamerlid Kristof Waterschoot verklaarde gisteren in het VRT-Journaal dat de overheid zonodig een andere oplossing moet zoeken. "Het is ethisch onverantwoord om die mensen nu in de kou te laten staan. Het gaat om kleine spaarders, gewone mensen, hun geld is nu in gevaar."

Yves Leterme (CD&V), gewezen premier en vandaag adjunct-secretaris-generaal bij de OESO, ontkent ondertussen met klem dat de christelijke arbeidersbeweging de toenmalige regering zou hebben gechanteerd om een waarborg uit de brand te slepen. De Koninklijke Besluiten waardoor de Arco-coöperanten zo'n garantie kregen, werden in oktober vorig jaar door de ontslagnemende regering-Leterme II goedgekeurd. Een voorafgaand advies aan de Raad van State werd toen niet gevraagd.

Een maand later zei Leterme in het parlement dat hij het kernkabinet en de ministerraad die daarvoor groen licht gaf, niet zelf had geleid. Reden: hij was zelf Arco-coöperant. De regering besliste dan ook in zijn afwezigheid de staatsgarantie te geven.

Onder meer Jean-Marie Dedecker (LDD) verweet Leterme dat hij de wetten had laten aanpassen in het voordeel van de christelijke zuil. "De zuil waaraan u uw carrière te danken hebt. Alle Belgen zijn gelijk, maar de Belgen die aangesloten zijn bij het ACW, nog wat gelijker."

De eerste minister repliceerde met de opmerking dat de overgrote meerderheid van de Kamerleden voor de wet hadden gestemd waarbij ook coöperatieve aandeelhouders een overheidsgarantie konden krijgen. "Inbegrepen Dedecker, de groenen en andere critici," aldus de premier. En hij herhaalde dat coöperatieve deelgenoten geen aandeelhouders zijn, maar spaarders.