Direct naar artikelinhoud

Biden doet wat Obama naliet: aanvallen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden deed wat hij moest doen in het debat met Paul Ryan. Hij zocht volop de aanval in een staaltje onvervalst expressionistisch volkstheater.

Bij Biden geen neergeslagen ogen zoals vorige week bij president Obama. Hij keek de kijkers thuis herhaaldelijk recht in de ogen, schudde het hoofd als de ander sprak, onderbrak hem voortdurend en lachte volop om wat die zei.

Biden scoorde ermee bij de achterban. De Democraten zagen de strijdlust die ze zo hadden gemist bij Obama in zijn debat met Mitt Romney. Biden maakte meteen een van de presidentiële blunders goed door al snel de omstreden video ter sprake te brengen, waarin de Republikeinse presidentskandidaat zich schamper uitlaat over de 47 procent van de Amerikanen die geen inkomstenbelasting betalen maar wel overheidssteun ontvangen. "Deze mensen zijn mijn moeder en vader, de mensen met wie ik opgroeide, mijn buren", zei Biden.

Hij had geen enkele moeite met zijn tekst, maar in zijn gretigheid om die met al zijn lichaamsdelen kracht bij te zetten, nam hij een risico. Woorden vervluchtigen meestal sneller dan beelden. Die blijven langer hangen en dan is het mogelijk dat de kale, van context ontdane mimiek tegen Biden werkt.

De voormalige arbeidersjongen heeft als politicus altijd al een hang naar het melodramatische gehad, maar nu waren het niet alleen Republikeinen, die vonden dat de vicepresident overdreef met zijn lichaamstaal. Denigrerend was een woord dat in veel reacties terugkwam als het ging om de manier waarop de 69-jarige Biden zijn 42-jarige opponent benaderde. Van tevoren was gezegd dat Ryan als junior respect moest tonen voor Biden, de vicepresident. Het pakte anders uit: het was juist de Democraat die geen boodschap aan de waardigheid van zijn ambt had.

Een Democratische opiniepeiler, Mark Mellman, erkende dat de vicepresident soms ongemanierd was geweest. Dat kan hem parten spelen bij onafhankelijke kiezers. Maar Mellman denkt dat dit wel zal meevallen. Zelfs als Biden soms onbeleefd en over the top leek, dan nog blijft staan dat hij een serie Republikeinse aanvallen pareerde en de verschillen tussen de twee campagnes duidelijk maakte.

Over dat laatste was iedereen het eens. Het debat, dat snel, fel en inhoudelijk was, bood de kiezers goed zicht op de keuze die zij op 6 november hebben. Over het plan van Romney en Ryan om Medicare, het sociale programma voor ouderen, te hervormen, zei Biden vol in de camera kijkend: "Mensen, gebruik je gezond verstand. Wie vertrouw je op dit punt?"

Ryan sloeg meteen terug: "Dit is wat politici doen die geen resultaten kunnen laten zien. Zij proberen angst te zaaien." Hij viel de Obamaregering aan vanwege de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Hij verweet het Witte Huis verzoeken om meer bescherming te hebben genegeerd. "Wat we nu op de televisie zien, is het uiteenvallen van Obama's buitenlandse politiek." Maar Ryan had, net als Romney eerder deze week, moeite aan te geven wat werkelijk de verschillen zijn in buitenlands beleid.

De jonge kandidaat voor het vicepresidentschap hield zich verder goed staande. Zo was iedereen tevreden, als bij een zwaar bevochten gelijk spel. Ryan was rustig en maakte geen fouten, Biden gaf de Democraten in elk geval hun goede gevoel terug.

Dat laatste is een hele opluchting voor Obama, maar ironisch genoeg vergroot het tegelijk de druk op hem. Na geholpen te zijn door Bill Clinton op de conventie en door Biden in het debat van de running mates, wordt het tijd dat de hoofdrolspeler het zelf laat zien. Het winnen van verkiezingen laat zich niet outsourcen of delegeren. Zijn volgende debat met Romney is dinsdag.