Direct naar artikelinhoud

België moet 5.000 euro aan asielzoeker voor te lange opsluiting

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld tot het betalen van 5.000 euro morele schadevergoeding aan een Afghaanse asielzoeker. Door de cassatieprocedure zat die vier maanden vast, terwijl zijn advocaat hem nochtans vrij had gekregen na vier dagen.

"Deze veroordeling is een zware klap voor België", zegt de Brusselse Mensenrechtenadvocaat Zouhaier Chihaoui. In het arrest spreekt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van een schending van het recht op vrijheid. "Heel concreet oordeelt Straatsburg dat ons land in de fout ging op artikel vijf paragraaf vier. Dat zegt dat iedereen die van zijn vrijheid is beroofd, toegang moet hebben tot een rechter die binnen korte termijn uitspraak doet over de wettigheid ervan", verduidelijkt Chihaoui. "Mijn cliënt had dat recht niet. Omdat het Hof van Cassatie voor vreemdelingen een oneigenlijke opschortende cassatieprocedure toepast die maanden kan duren terwijl ze van hun vrijheid zijn beroofd."

Niet termijngebonden

Alles draait om de nu 29-jarige Ahmad Firoz M., een Afghaan die het bevel kreeg het land te verlaten toen hij asiel aanvroeg. De asielzoeker weigerde een uitwijzing naar Athene en werd begin 2010 opgepakt. Vier dagen later kreeg zijn advocaat hem vrij voor de raadkamer en even later ook voor de kamer van inbeschuldigingstelling. "De Dienst Vreemdelingenzaken trok echter naar Cassatie. Daardoor bleef hij in detentie zolang het Hof van Cassatie geen uitspraak deed. In een strafprocedure moet een uitspraak binnen de vijftien dagen vallen, maar volgens eerdere rechtspraak van het Hof van Cassatie zijn ze niet gebonden aan een termijn voor gedetineerde illegalen en asielzoekers."

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België gisteren tot 5.000 euro schadevergoeding. Chihaoui noemt de complexe schorsende cassatieprocedure 'een schande voor onze rechtstaat'. "Ik hoop dat de wet wordt aangepast."

Veroordelingen

Het is niet de eerste keer dat België teruggefloten wordt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Advocaat Chihaoui haalde de afgelopen twee jaar al vier keer zijn slag thuis in Straatsburg. Hij liet eerder ook al België veroordelen wegens het uitwijzen van een Afghaan naar Griekenland die daar een jaar in erbarmelijke omstandigheden leefde. Chihaoui kreeg ook gelijk toen hij aanklaagde dat het asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel geen geschikte plaats is voor het maandenlang opsluiten van een moeder met drie jonge kinderen. Hij liet België ook veroordelen omdat een met aids besmette vrouw geen medische verzorging kreeg tijdens haar verblijf in 127bis.

"Het regent stilaan veroordelingen voor België wegens het niet respecteren van de Mensenrechten. Dit toont dat we een rechtse koers aan het varen zijn met betrekking tot welbepaalde personen. Ik heb de indruk dat de Belgische staat liever met belastinggeld van de burger schadevergoedingen betaalt dan op een coherente manier de mensenrechten te respecteren. Ik heb geen moeite met een streng migratiebeleid, maar dat moet mogelijk zijn binnen het bestaan van een mensenrechtelijk kader", aldus nog Chihaoui. Ahmad Firoz M. is intussen een erkend vluchteling.