Direct naar artikelinhoud

Buren Rowling willen geen Potter-speeltuin

J.K. Rowling heeft de ergernis van haar buren opgewekt met haar bouwplannen voor een boomhuttencomplex.

Het laten bouwen van een doorsnee huis-, tuin- en keukenboomhut was nooit een serieuze optie voor de bedenkster van Harry Potter. De twee jongste kinderen van J.K. Rowling hebben binnenkort de beschikking over twee boomhuizen die direct doen denken aan Hogwarts, de toverschool uit hun moeders fameuze boeken. Het bouwwerk is zelfs zo groot dat er een bouwvergunning nodig was. Ondanks protesten van omwonenden heeft de gemeente Edinburgh toestemming die verleend.

Goed, echte boomhutten zijn het niet. De twee 12 meter hoge bouwwerken in de achtertuin van Rowlings 17de-eeuwse villa staan op palen en zijn verbonden met een touwbrug. Een van de torens zit aan een conifeer vast. Ook kunnen de 9-jarige David en zijn twee jaar jongere zusje Mackenzie via een tunnel naar elkaars torens kruipen. Om het avontuur te vergroten is er een glijbaan en glijpaal, zo eentje die normaal gesproken in brandweerkazernes staat. De torens zijn verder uitgerust met vogelnesten en een zitstokje voor uilen.

De kinderen verheugen zich op hun Harry Potter-speeltuin (kosten 150.000 pond), maar de buren zijn minder te spreken over de bouwplannen van de 46-jarige schrijfster. Zij dienden bezwaren in omdat het speelpaleis niet zou passen bij het karakter van de villawijk. De boomhutten zijn namelijk zo groot dat ze vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Volgens de schoonheidscommissie van de gemeente is deze uit duurzaam hout opgetrokken folly echter geen geval van horizonvervuiling.