Direct naar artikelinhoud

Anderlecht graait punt mee uit Milaan

Anderlecht heeft de groepsfase van de Champions League prima ingezet. De landskampioen kaapte meteen een punt weg bij AC Milan, dat bij de loting als reekshoofd de trommels in ging. Milan mocht dan al in crisis verkeren: op de volwassen prestatie van Anderlecht viel weinig af te dingen.

Zes jaar was het geleden dat Anderlecht nog eens mocht aantreden op het kampioenenbal. Ook toen trof Anderlecht AC Milan in zijn groep en in San Siro werd het toen 4-1. Nu mogen de rossoneri al een crisis doormaken: Milan blijft een club die in de laatste 11 edities van de Champions League 10 keer van de partij was en vorig jaar de kwartfinales haalde.

Anderlecht zette gisteren evenwel de voet naast Milan en veroverde meteen een gouden punt, waarmee het zijn eerste 500.000 euro in de Champions League mag innen. Over twee weken mag Anderlecht thuis tegen Malaga een verlengstuk proberen te breien aan die volwassen prestatie.

John van den Brom had uiteindelijk toch een verrassing in petto in San Siro. Kouyaté keerde terug in de ploeg als defensieve middenvelder, met de specifieke opdracht om Prince Boateng uit de wedstrijd te houden. De Senegalees speelde met een infiltratie in de enkel en vormde de achterste punt van een ruit op het middenveld, waarin Kljestan en Biglia de zijkanten voor hun rekening namen en Kanu de voorste punt vormde. Voorin mocht de maandag 19 geworden Massimo Bruno naast Mbokani zijn Champions Leaguedebuut vieren.

Dat Milan in crisis verkeerde, viel al af te leiden uit de veldbezetting. Massimiliano Allegri zocht na twee thuisnederlagen naar oplossingen en posteerde Urby Emanuelson als zwerver achter diepe spits Pazzini. Milan voetbalde ook zonder vertrouwen en bezondigde zich voor een topteam uit te Serie A te veel aan slordigheden en acties die louter door paniek ingegeven waren.

Anderlecht groef zich helemaal niet in, eiste voor rust al het grootste deel van het balbezit op en vond in een goed bewegend team vaak vrije mensen. Te vaak liep het mis bij de laatste pass. Kljestan probeerde het na een goeie combinatie met Kanu dan maar vanop afstand, maar Abbiati devieerde het schot met de vuisten in hoekschop. Rond het kwartier kwam Milan toch even opzetten. Flamini kwam na een vloeiende combinatie oog in oog met Proto, maar die redde knap. Meer dan een offensief opstootje was het niet, want Anderlecht bracht al snel weer evenwicht in de wedstrijd.

Mbokani naast

Abbiati moest gevat ingrijpen na een knappe solo en dito schot van een bedrijvige Gillet, maar ook Proto moest aan de overkant weer twee keer aan de bak. Eerst maakte hij een kopbal van Boateng onschadelijk, even later hield hij Emanuelson van de openingsgoal, nadat die te gemakkelijk in de rug van Nuytinck mocht duiken. Ook Anderlecht dreigde nog voor rust. Mbokani joeg de bal met een omhaal naast en een schot van Gillet werd afgeblokt. Te vaak bleef het bij paars-wit mislopen bij de laatste pass, maar Anderlecht toonde zich wel in San Siro. Die van Milan mochten gaan rusten onder een flink fluitconcert.

Kort na rust kreeg Anderlecht een uitstekende mogelijkheid om de score te openen. Mbokani stuurde Biglia vanop rechts richting doel. De aanvoerder van Anderlecht schudde Bonera onderweg goed af, maar mikte dan oog in oog met Abbiati hoog over. Scoren zal wel nooit het sterke punt worden van de Argentijn.

Milancoach Allegri greep na een uur in en wisselde Boateng voor El Shaarawy. Die leek de score al snel te gaan openen met een goeie kopbal, maar uitblinker Proto pakte alweer uit met een prima save. De doelman van Anderlecht groeide zo stilaan uit tot de paars-witte held van de wedstrijd. Toch kende ook hij geluk toen El Shaarawy even later een uitstekende mogelijkheid hoog over doel trapte. Uiteindelijk pakte Anderlecht een verdiend punt in San Siro.