Direct naar artikelinhoud

'Vooruit als opera voor de werkman'

De Vooruit viert zijn honderdste verjaardag officieel pas vanaf 1 mei, maar Canvas zet het gebouw nu al in de schijnwerpers. In een driedelige documentaire blikt het terug op de rijke geschiedenis.

"Ik was zes jaar en liep met mijn vader in de 1 mei-stoet. Ik ben 81 en ik loop er nog altijd. Dat al diegene die zeggen dat ze socialist zijn, dat ook maar eens bewijzen", lucht Julien Ingelrest, al ruim vijftig jaar de organisator van Gentse stoet, zijn hart in 100 jaar Vooruit over het volgens hem tanende engagement bij de socialistische beweging. De stem haperend, de tranen in de ogen heeft hij weinig begrip voor de evolutie. "Als iedereen zou begrijpen wat socialisme is, dan moeten ze er allemaal zijn bij de 1 mei-stoet."

Hoe imposant het gebouw ook mag zijn, de reeks geeft perfect aan dat de Vooruit veel meer is dan zomaar wat bakstenen en zalen. "Ik heb hier een paar maanden rondgedwaald", zegt Peter Vandekerckhove van de Raconteurs, het productiehuis dat de driedelige reeks maakte. "Dit is een gebouw met een ziel. Deze reeks gaat dan ook over mensen."

"Hier is gefeest, ruzie gemaakt en aan cultuur gedaan. Die rijkdom zit ook in het programma", getuigt de Gentse burgemeester Daniël Termont, die de afgelopen vijftig jaar van de Vooruit zelf heeft meegemaakt. "De hoogdagen van de jaren zestig, maar nadien ook de miserie met de coöperatieve toen men er niet in slaagde het gebouw op een goede manier te beheren. Daarna heeft men er vanaf de jaren tachtig een neutraal cultuurhuis van gemaakt, al krijg je het socialisme nooit helemaal uit."

Die rode geschiedenis komt vooral in de eerste aflevering aan bod, waarin men inzoomt op de beginjaren van de Vooruit tot aan de Eerste Wereldoorlog. De Gentse politicus Edward Anseele zag er toen een 'opera voor de werkmens' in, getuigt de vorig jaar overleden Gentse burgemeester Gilbert Temmerman. "Hij wou de intellectuele verbetering van de arbeidersklasse."

Meteen ook een van de redenen waarom Canvas brood zag in de reeks. Canvas-netmanager Mark Coenen ziet parallellen tussen wat hij met zijn zender doet en wat de Vooruit wil doen. "We delen een missie: volksverheffing. Elk op onze manier zorgen we dat de mensen handvaten krijgen om overeind te blijven op de rare roltrap die het leven soms is."

Opvallend: Canvas deed voor een keer geen beroep op een van zijn vaste stemmen om de commentaarteksten in te lezen. Stem van dienst is kunstenaar en Gentenaar Pjeroo Roobjee, wiens vader in de Vooruit als filmprojecteur is beginnen werken en er als directeur is geëindigd.

100 jaar Vooruit, vanavond om 21.30u op Canvas