Direct naar artikelinhoud

Groen licht voor Mediahuis, ondanks ernstige twijfels

Tegen het advies van de concurrentiewaakhond in, krijgt de nieuwe mediagroep Mediahuis vandaag groen licht van de Mededingingsautoriteit. De fusie kan minstens 10 procent ontslagen bij de vier kranten betekenen.

De uitgevers Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) en Concentra (Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen) mogen samen kranten uitgeven in het Mediahuis. De nieuwe groep zou wel aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Zo zouden er voorwaarden geformuleerd worden rond de verschillende krantentitels die moeten behouden worden.

Bij de Mededingingsautoriteit wilde men de beslissing nog niet bevestigen, maar verschillende bronnen deden dat wel over het nieuws dat de krant De Tijd op zijn website bekendmaakte. Volgens Jacques Steenbergen, de voorzitter van de Mededingingsautoriteit, is het echter nog even wachten op een formele beslissing. "Er circuleren nog enkele zaken waarover nog een overeenkomst moet gevonden worden tussen de leden van het college." Iets wat tijd vergt omdat de drie leden van het college niet fysiek bijeenzitten om te beslissen. Alles wordt er per e-mail gedaan. De beslissing moet in ieder geval vandaag vallen.

Met de goedkeuring van Het Mediahuis gaat de Mededingingsautoriteit in tegen het advies van het auditoraat van de concurrentiewaakhond. Die laatste uitte ernstige twijfels bij het samengaan van beide uitgevers in Het Mediahuis en vroeg om een diepgaander onderzoek. Het Mediahuis zou De Persgroep (De Morgen, Het Laatste Nieuws) voorbijsteken als de grootste krantengroep van Vlaanderen en een marktaandeel van meer dan 60 procent hebben.

Gevolgen

Ook nadat Concentra en Corelio begin oktober extra toegevingen neerlegden om de kritiek te counteren, bleef de auditeur erg kritisch. Hij schreef in een verslag 'verbaasd' te zijn over de beperkte omvang van hun verbintenissen. Zo formuleerden Concentra en Corelio enkele verbintenissen over het behoud van de verschillende titels, alleen gingen ze niet in op de vraag van het auditoraat om hun plannen met de Gazet van Antwerpen wat verder uiteen te zetten. Die krant wordt het vaakst genoemd als de titel waar de grootste veranderingen zullen plaatsvinden.

Wat de gevolgen zijn van de fusie is nog niet bekend. Concentra en Corelio, dat met 62 procent van de aandelen de facto Concentra overneemt, wilden nog niet reageren vooraleer ze een officieel bericht kregen van de Mededingsautoriteit. Pas als dat gebeurd is, zal duidelijk zijn wat er voor de kranten veranderd. De vakbonden bij Concentra en Corelio gaan ervan uit dat er ook een herstructurering zal volgen en minstens tien procent van het personeel zal ontslagen worden.