Direct naar artikelinhoud

Maan buiten ons zonnestelsel ontdekt

Astronomen vermoeden een maan buiten ons eigen zonnestelsel te hebben ontdekt. Het hemellichaam ligt 1.800 lichtjaar van ons verwijderd en lijkt samen met zijn planeet alleen door het universum te reizen.

We wisten al dat ze moeten bestaan, maar tot nu toe had de mensheid nog nooit een maan buiten ons zonnestelsel gezien. Astronomen uit Nieuw-Zeeland denken de primeur beet te hebben. Op arXiv.org, een website waar wetenschappers hun publicatie delen voordat ze officieel verschijnt in een vakblad, melden zij dat ze in juni 2011 allicht een zogeheten 'exomaan' hebben gezien.

Deze beslaat ongeveer de helft van onze planeet en tolt rond een gasachtige planeet vier keer zo groot als Jupiter. Wat opvalt is dat de exomaan 20 miljoen kilometer is verwijderd van haar planeet. Ter vergelijking: onze maan staat op 384.400 kilometer van de aarde.

De maan en haar planeet doorkruisen alleen het universum en bevinden zich niet in een baan rond een ster. Dat een planeet alleen aan de wandel gaat, gebeurt vaker. Maar daarbij werd hun maan nooit meegenomen. Het doet de astronomen zelf enigszins twijfelen aan hun ontdekking. Het zou kunnen dat deze exomaan ooit een planeet was, die later in het zwaartekrachtveld van de gasreus is beland.

Uitsluitsel zal er hoogstwaarschijnlijk niet komen. De waarneming was slechts bij hoge uitzondering mogelijk en de astronomen menen dat de hemellichamen niet meer voor ons zichtbaar zullen zijn.