Direct naar artikelinhoud

'Microsoft wil cloud-baas promoveren tot CEO'

In zijn zoektocht naar een nieuwe CEO overweegt Microsoft om Satya Nadella, nu hoofd van de clouddiensten van het bedrijf, te promoveren. Opmerkelijk is ook dat oprichter Bill Gates mogelijk een stap opzij zet als voorzitter.

De 46-jarige Nadella is een echte Microsoftveteraan. Hij werkt al sinds 1992 bij het bedrijf, en was onder meer verantwoordelijk voor de serversoftware, de zoekmachine Bing en bedrijfsapplicaties. De jongste jaren stond hij aan het hoofd van de clouddiensten bij Microsoft. Een woordvoerder van Microsoft wilde niet reageren op de berichten.

De voorbije maanden gingen er allerhande geruchten rond over externe kandidaten die huidig CEO Steve Ballmer moesten vervangen. Een vaak geciteerde naam was Fordbaas Alan Mulally, maar die liet na wat geflirt weten dat hij bij de autobouwer blijft. Ook Ericssonbaas Hans Vestberg bedankte voor de eer.

Nadella kan aardige geloofsbrieven voorleggen. Hij kwam in 2011 aan het hoofd te staan van de serverdivisie van Microsoft. Vorig jaar herschikte topman Ballmer de structuur van de softwarereus, en schoof de clouddivisie en de serveractiviteiten in elkaar. In die periode groeide de omzet van Nadella's divisie van 16,6 tot 20,3 miljard dollar.

Maar ook nu is er nog niets definitief. Volgens anonieme bronnen die het agentschap Bloomberg citeert, is hij wel de sterkste kandidaat op de snel slinkende shortlist van kandidaat-CEO's.

Bill Gates

Opmerkelijker nieuws is dat Bill Gates, oprichter van Microsoft, mogelijk ook afzwaait als voorzitter van de groep. Hij heeft die functie al sinds 1981. Zijn terugtreden wordt gezien als een zoenoffer naar de aandeelhouders, indien er effectief gekozen wordt voor een interne promotie voor het CEO-schap.

Gates zou dan vervangen worden door John Thompson, de voornaamste onafhankelijke bestuurder bij het bedrijf. Hij versterkte de raad van bestuur van Microsoft in 2012, en ontpopte zich naar verluidt als een van de meest kritische stemmen in dat bestuur. Zijn kritiek op het beleid van Steve Ballmer zou zelfs de reden zijn voor de beslissing van die laatste om met pensioen te gaan.

Het zou wel niet de bedoeling zijn dat Gates zijn bedrijf definitief de rug toekeert. Hij zou weer een meer actieve rol gaan spelen in het ontwikkelen van nieuwe producten. Zelf heeft de miljardair-filantroop onlangs wel verklaard dat hij zijn tijd voortaan wel fulltime zou besteden aan zijn liefdadigheidsstichting, de Bill & Melinda Gates Foundation. Werken voor Microsoft is voor hem hoogstens nog een 'deeltijdse' activiteit.