Direct naar artikelinhoud

Computersysteem doet spelers van Club Brugge beter voetballen

Cijfers zeggen niet alles, maar toch heel veel. En dus doet Club Brugge sinds januari een beroep op Amisco Prozone, een analysesysteem dat elke speler doorlicht van kop tot teen. Is het toeval dat blauw-zwart nu beter draait?

Hoeveel succesvolle passes over 20 meter heeft Odjidja gegeven tegen Lierse? Of hoeveel sprints boven de 24 km/u heeft Lestienne afgelegd tegen Anderlecht? Je kunt het zo gek niet bedenken of ze kunnen er bij Club wel een cijfer op plakken. Met dank dus aan Amisco Prozone.

Het was trainer Garrido die de komst van het analysesysteem doordrukte. Dus werden er in januari zes camera's ter hoogte van de middellijn aan het dak van de tribune gemonteerd. Die zetten letterlijk een volgspot op elke speler. Club mag voor 'de prijs van een mooie sportwagen' genieten van het systeem waarmee een uitgebreide analyse van het technische, tactische en fysieke aspect wordt gemaakt.

"In de eerste plaats gebruiken we het om de spelers beter te maken", legt performance coach Siebe Hannosset uit. "We kunnen hen zwart op wit tonen wat goed en niet goed was. Het is wel heel belangrijk om de data goed te interpreteren. Het is niet omdat iemand enkele foute passes heeft gegeven, dat hij slecht bezig is."

Zo is de redenering ook dat het niet is omdat de ploeg minder afstand aflegt, dat er een fysiek probleem is. "Amisco heeft niet overal een antwoord op, maar kadert in de filosofie van het Personal Performance Centre, waarin we spelers individueel zo optimaal mogelijk willen begeleiden. We zijn overtuigd van de meerwaarde." Net zoals de meeste spelers.

Ryan Donk is een fan. "Hij is de leergierigste", zegt Hannosset. "Ryan is er heel hard mee bezig. Odjidja moet je soms overtuigen, maar hij zal het wel altijd appreciëren. Zo toonden de cijfers dat het gemiddelde aantal balcontacten op zijn positie te hoog lag. 'Zorg dat je de bal sneller laat rondgaan', zeiden we hem. En sinds de match tegen Gent doet hij dat ook."

Amisco wordt niet alleen gebruikt om matchen te analyseren, maar ook om er voor te bereiden. "Tegen Lokeren wilden we Refaelov net als in die sterke tweede helft tegen Standard centraal in het middenveld laten functioneren. Dus zijn we apart gaan zitten en hebben we beelden en statistieken van Standard gebruikt om hem voor te bereiden", zegt Hannosset.

Al passen ze bij Club goed op voor een teveel aan informatie. "Meetings duren maximaal een halfuur. We werken ook interactief en laten spelers soms letterlijk in een opstelling staan."