Direct naar artikelinhoud

Ballerina klapt uit de biecht: 'Bolsjoj is gigantisch bordeel'

De schandalen rond het beruchte Russische Bolsjojballet volgen elkaar in hoog tempo op. Een vroegere solodanseres beweert nu dat ballerina's gedwongen werden om met rijke mecenassen te slapen.

Ex-prima ballerina Anastasia Volochkova beschuldigt de algemene directeur ervan dat hij het Bolsjojballet tot "één gigantisch bordeel" gemaakt heeft.

Volochkova, 37 jaar oud, begon haar carrière bij het Bolsjoj in 1998. In 2003 werd ze ontslagen omdat ze te veel woog. Volgens algemeen directeur Anatoly Iksanov was ze te groot en te zwaar voor haar mannelijke danspartners.

De ballerina spande een rechtszaak aan tegen het Bolsjojtheater. Ze won de zaak, maar was niet in staat haar vroegere carrière als topdanseres te herstellen. In plaats daarvan bouwde ze een reputatie op als notoire Russische celebrity. Zo konden Volochkova's relaties met steenrijke magnaten, haar engagement voor de oppositiepartij en de naaktfoto's die ze op haar eigen website postte telkens op veel interesse van roddelbladen en talkshows rekenen.

De voormalige ballerina beschuldigde Iksanov van prostitutie in een Russische talkshow en herhaalde haar beschuldigingen later in een radio-interview met Russian News Service.

"Toen ik tien jaar geleden bij het theater danste, heb ik verschillende keren voorstellen gekregen om het bed te delen met oligarchen. Veel van de ballerina's werden gedwongen om belangrijke klanten te vergezellen naar grote diners. Vooraf kregen ze dan te horen dat ze ook verwacht werden met de heren naar bed te gaan. Als de meisjes vroegen wat er zou gebeuren als ze weigerden, was het antwoord dat ze niet meer mee mochten op tournee of zelfs niet meer mochten dansen voor het Bolsjoj. Kun je je dat voorstellen?", aldus Volochkova.

Directeur Iksanov liet weten dat hij weigerde te reageren op "dergelijk geraaskal".

Het Bolsjojtheater lijkt de laatste tijd meer bekend te staan omwille van zijn intriges dan voor het ballet zelf. Eerder haalde de aanval op artistiek directeur Sergei Filin al het nieuws. Op 17 januari werd Filin voor zijn huis in Moskou zwavelzuur in het gezicht gegooid. Hij liep zware brandwonden op.

Achter de aanval zou Pavel Dmitrisjenko zitten, een van de solodansers van het ballet. Hij had volgens Russische media al langer een conflict met Filin. Filin zou zijn vriendin Angelika Vorontsova, ook een topsoliste, geen belangrijke rollen geven. Dmitrisjenko gaf openlijk toe de aanval gepland te hebben.

Afgelopen week werd echter een open brief naar president Poetin gestuurd waarin 300 stafleden van het Bolsjojballet verkondigen dat ze niet geloven dat Dmitrisjenko achter de aanval zit. In de brief wordt zelfs gesuggereerd dat de solodanser gedwongen werd om bekentenissen af te leggen.