Direct naar artikelinhoud

Shortlist N-VA-ministeriabelen krijgt vorm

"Eerst een akkoord, daarna de postjes", klinkt het bij N-VA. Maar er tekent zich wel een shortlist af van 'ministeriabelen'. De minst bekende naam daarop is die van de Oost-Vlaamse Elke Sleurs.

Jan Jambon

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken

Dat deze N-VA-onderhandelaar minister wordt in de Zweedse coalitie bestempelen verschillende N-VA'ers als 'een certitude'. De partij zou voor hem absoluut Binnen-landse Zaken willen binnenhalen. "Want veiligheid is belangrijk voor ons", luidt het.

Johan Van Overtveldt

Een economisch departement

De econoom en voormalige hoofdredacteur van Trends kwam pas in november 2013 bij de partij, maar won al snel de waardering van Bart De Wever. Voor hem wordt op 'iets economisch' gemikt in de volgende regering, zoals Begroting of Financiën.

Elke Sleurs

Staatssecretaris Armoedebestrijding

De Oost-Vlaamse gynaecologe ligt intern hoog in de schuif. Verschillende bronnen roemen haar om haar parlementaire werk. Voor haar wordt Armoedebestrijding genoemd, een bevoegdheid die op Vlaams niveau bij partijgenote Liesbeth Homans zit.

Theo Francken

Staatssecretaris Asiel en Migratie

Asiel en Migratie is een van de bevoegdheden waarop de partij zich hoopt te profileren. Naast Theo Francken circuleert hiervoor de naam van Sarah Smeyers. Zij zou naast Sleurs dan echter een tweede Oost-Vlaamse worden, waardoor de kaarten voor Theo Francken uit Vlaams-Brabant beter liggen.

Steven Vandeput

Niet duidelijk

De N-VA-begrotingsspecialist moet de Limburger van dienst worden, want in de Vlaamse regering heeft de partij immers geen enkele minister uit die provincie. Het is niet duidelijk voor welke bevoegdheid hij zou worden gecast.