Direct naar artikelinhoud

Gerecht breekt Bernard Wesphael niet

De Waalse politicus Bernard Wesphael (55) was gisteren emotioneel tijdens de langdurige reconstructie van de verdachte dood van zijn vrouw Véronique Pirotton (42), maar kraken deed hij niet.

Westphael bleef bij zijn eerdere versie: "Ik heb haar niet vermoord. Ze heeft zelfmoord gepleegd door een plastic zak over haar hoofd te trekken." De waarheid of een volgehouden leugen? Dat moet het gerecht nu verder ontrafelen.

In een blauwgrijs gevangenisplunje werd Bernard Wesphael gisternamiddag binnengeleid in hotel Mondo in Oostende, waar vorige week donderdagavond zijn vrouw het leven liet in mysterieuze omstandigheden. De verdachte werd gevolgd door een stoet politiemensen, wetsartsen, experts, advocaten van de verdachte en de familie van het slachtoffer, een gerechtspsychiater, de onderzoeksrechter, leden van het parket en de hotelreceptionist, die de fatale avond werd gealarmeerd door de paniekerige politicus.

Het gerecht liet ook een pop aanrukken, die de dode vrouw voorstelde. Voor de scènes over de ruzie tussen Wesphael en Pirotton werd een actrice van de politie ingeschakeld. Het gezelschap trok meteen naar kamer 602, op de vijfde verdieping van het hotel. Daar werd gedurende 2,5 uur de reconstructie gehouden. Wesphael kreeg ruim de kans om na te spelen wat er die avond gebeurde.

Stevig gedronken

Het koppel had al stevig gedronken toen ze op de kamer kwamen. Ze kregen ruzie toen de vrouw werd opgebeld door haar minnaar, een man met wie Pirotton al een langdurige relatie had gehad voor ze Wesphael leerde kennen. Deze man was de jongste tijd weer zeer close met Pirotton en had haar mogelijk over de streep getrokken om te scheiden van Wesphael.

De politicus barstte in woede uit toen zijn vrouw werd gebeld. Zijn razernij werd duidelijk gehoord door de minnaar aan de andere kant van de lijn. Waarna Pirotton ophing en op haar beurt een hysterische aanval kreeg en op de ruiten van de hotelkamer bonkte. Wesphael beweert dat hij zijn vrouw toen vastpakte en kalmeerde. Deze scène moest hij gisteren overdoen.

Daarna toonde de politicus hoe hij naar eigen zeggen op zijn bed ging liggen nadat zijn vrouw rustiger was geworden en zich in de badkamer had teruggetrokken. Toen hij volgens zijn beweringen veertig minuten later wakker werd, vond hij zijn vrouw op de grond in de badkamer met een plastic boodschappenzak over haar hoofd.

Wesphael toonde gisteren hoe hij die zak wegtrok en zijn vrouw reanimeerde. Hij week geen strobreed af van zijn eerder afgelegde verklaringen. "Ze was dood toen ik haar vond. Ik heb alles gedaan om haar weer tot leven te wekken", zei hij.

"Wesphael verleende zijn volle medewerking. Hij gedroeg zich erg correct en deed wat hem gevraagd werd", zegt Diego Smessaert, advocaat van de familie Pirotton. "We hebben nu voor het eerst kennis gemaakt met de versie van de verdachte. Zo kunnen we tenminste uitleggen aan Victor, de veertienjarige zoon van het slachtoffer, wat er volgens zijn stiefvader gebeurd is. Hij en zijn familie hebben nu toch enkele antwoorden, maar volledige klaarheid is er nog niet. Daarvoor is het nog veel te vroeg."

"De familie Pirotton gelooft niet dat Véronique zelfmoord heeft gepleegd. Toen ze haar dode lichaam gingen groeten, zagen ze letsels op haar hals en haar gezicht. Ze willen weten waar die vandaan kwamen."

Verdachte sms

Het is de vraag of het Brugse gerecht nieuwe belastende aanwijzingen overhoudt aan de reconstructie. Het parket blijft evenwel overtuigd van de schuld van Wesphael. De wetsarts die de autopsie uitvoerde, sluit immers zelfmoord uit. Hij baseert zich daarvoor op (inwendige) verwondingen die het slachtoffer zichzelf niet had kunnen toebrengen. Hoewel, het laatste woord is hierover nog niet gezegd, want de vrouw werd tot drie keer toe gereanimeerd en ook dat veroorzaakte letsels.

Het parket ziet ook bezwarende elementen in een verdachte sms van Wesphael aan een immobiliënmakelaar in Luik. Kort voor de dood van zijn vrouw liet hij de man weten dat de "aankoop (van het droomappartement van het koppel, red.) geannuleerd moest worden". Ook de nakende echtscheiding en het onverwachte telefoontje van de minnaar zouden een motief kunnen zijn.