Direct naar artikelinhoud

Belg wint écht songfestival

Als eerste échte Belg (enkel de half Australische Gotye ging hem voor) heeft Stijn Cole een eerste plek behaald in de International Songwriting Competition (ISC). Dat is een jaarlijkse prestigieuze muziekwedstrijd, met dit jaar onder meer Tom Waits, Suzanne Vega en The Cure-voorman Robert Smith in de jury.

Stijn Cole (36) is vooral bekend als Stan Lee Cole en als eenmansorkest uit het VIER-programma Scheire en de schepping. Met zijn nummer 'Separated' won hij de eerste prijs in de categorie Performance van de ISC. Die werd in 2002 in het leven geroepen, heeft topmuzikanten en platenfirma's in de jury zitten, en is volgens The New York Times een van de wedstrijden om in de gaten te houden wat beloftevolle muzikanten betreft.

Een gebeurtenis ooit op Pukkelpop was de aanleiding voor het schrijven van 'Separated'. "Een Amerikaanse stand-upcomedian vroeg er aan het publiek wie gescheiden ouders had of wie zelf gescheiden was. Bijna iedereen in die tent, zo'n drieduizend man, stak zijn hand op. Daar wilde ik iets mee doen. Aanvankelijk vond ik dat het nummer een duet met een vrouw moest worden. Maar toen bedacht ik dat de grootste slachtoffers van een scheiding toch altijd de kinderen zijn. En dus vroeg ik mijn dochter, die toen negen was, om mee te zingen. Ik schreef de Engelse tekst helemaal uit in fonetisch Nederlands, en ik had haar uitgelegd waar het nummer over ging. Samen hebben we een dag in de studio gezeten om het op te nemen. Een heel fijne ervaring voor ons beiden."

Aan de weg timmeren is een understatement als het over de carrière van Stijn Cole gaat. In 1999 studeerde hij af in de richting Kleinkunst van de toenmalige Studio Herman Teirlinck. Hij maakte voorstellingen voor HETPALEIS, maar besloot na enkele jaren voluit voor muziek te kiezen. Hij richtte Off The Record op, een beatboxerscollectief, en begon daarna zijn eigen rockband: Cole Park. Onder de naam Stan Lee Cole ging hij vervolgens solo, bracht hij zijn album Devil's Ringtone uit, en kreeg hij die befaamde rol in het Woestijnvisprogramma Scheire en de Schepping.

Cole hoopt dat de ISC-prijs de Belgische platenfirma's nu wakker schudt. Devil's Ringtone, waarop ook 'Separated' staat, vond namelijk geen gehoor bij hen. Cole besliste dan maar om ze in eigen beheer uit te brengen en ze gratis online aan te bieden op zijn site. Ondertussen is de plaat 12.000 keer gedownload. "Het zou een beetje stom zijn om daar nu iets aan te veranderen, enkel omdat ik die Songwriting Contest-prijs gewonnen heb." Toch verschijnt de plaat half mei ook tegen betaling op iTunes. Iets wat allang voor de uitslag van deze wedstrijd was geregeld. "Mensen kunnen dan zelf beslissen of ze financieel willen steunen of niet."

Klankbord nodig

Dat Cole blij is met zijn eerste ISC-plek hoeft geen betoog. "Zo'n prijs geeft toch de erkenning dat je plaat gehoord mag worden. Als je een jaar lang met hart en ziel aan iets gewerkt hebt, en je krijgt die passie niet terug, dan is dat best hard. Bovendien heb ik die plaat ook zelf geproducet, want dat was handig en goedkoop, maar dat zou ik nu niet meer doen. Je hebt een klankbord nodig, iemand die het allemaal van een afstand bekijkt. Voor mijn tweede plaat heb ik nu dus producer Jo Bogaert (van onder andere Gabriel Rios, SMU) onder de arm genomen. Het plan is om in het najaar in de studio te zitten. Ik hoop tegen dan ook een platenfirma gevonden te hebben."

Voor die nieuwe plaat gaat Cole ook een duidelijkere koers varen. "Devil's Ringtone bevat twee genres: ballads en pop. Misschien is dat wel het probleem: ik doe altijd veel te veel dingen tegelijkertijd. Maar blijkbaar moet je keuzes maken, en wil het publiek je duidelijker kunnen plaatsen. De tweede plaat zal dan ook een volledige balladplaat worden. En vanaf nu zal ik voor de buitenwereld een singer-songwriter zijn."