Direct naar artikelinhoud

Eindelijk één vergunning voor investeringsprojecten

Wie wil investeren in Vlaanderen zal daarvoor niet langer verschillende aanvragen moeten indienen. De omgevings-vergunning moet dat alles stroomlijnen. De ondernemersorganisaties reageren verheugd.

Tot nu toe was het zo: wie in Vlaanderen wilde investeren, zowel de overheid als particulieren, moest daarvoor verschillende vergunningen aanvragen, zoals de milieu- en de stedenbouwkundige vergunning. Een lange administratieve weg, die bovendien niet veel zekerheid bood. Niet alleen omdat de uitkomst erg lang op zich kon laten wachten, maar ook omdat een milieuvergunning slechts maximaal twintig jaar geldig was.

Dat wordt in de toekomst helemaal anders. De langverwachte omgevingsvergunning moet sneller, eenvoudiger en goedkoper zijn en dus een boel frustraties uit de wereld helpen. Concreet zal één aanvraag volstaan, waarna één openbaar onderzoek volgt en de overheid één beslissing neemt. De investeerder zal dus meteen weten waar hij aan toe is. Een gewone procedure duurt in het vervolg 120 dagen, een vereenvoudigde 60 dagen. Dat is maanden korter dan voorheen. Bovendien zal de vergunning onbeperkt geldig blijven. De permanente vergunning wordt ook gratis, wat een behoorlijke slok op de borrel scheelt. Nu loopt die kost namelijk al snel op tot 4.000 euro.

Ondernemersorganisaties reageren opgelucht. "Ondernemers verliezen minder tijd, besparen kosten en moeten zich door minder paperassen worstelen", zegt Unizo.