Direct naar artikelinhoud

Peking gaat wat aan smog en vervuiling doen

Peking heeft maatregelen aangekondigd om de milieuproblemen, met de luchtverontreiniging voorop, aan te pakken. In de komende drie jaar wordt 12 miljard euro uitgegeven aan verbetering van vuilverwerking, riolennet en luchtkwaliteit.

Maar volgens Greenpeace schieten de maatregelen vooral op het laatste punt ernstig tekort, omdat de kolenuitstoot in de omliggende provincies niet wordt aangepakt, en die zou in hoofdzaak voor de luchtvervuiling verantwoordelijk zijn. Smog in Peking kwam dit jaar bovenaan de politieke agenda in China te staan, na enkele periodes van extreme vervuiling. De luchtkwaliteit was ruim veertig keer slechter dan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie toelaatbaar achten.

Het stadsbestuur wil de uitstoot van vervuilende stoffen dit jaar met 2 procent omlaag brengen. Automobilisten mogen één dag per week niet meer rijden. Ook wil de gemeente alle illegale bouwprojecten, die tot een toename van fijnstof leiden, beeindigen. Het meeste kost de bouw van enkele reusachtige vuilverbrandingsinstallaties, fabrieken voor waterzuivering en de aanleg van 1300 kilometer riool.