Direct naar artikelinhoud

Burgemeester Aalst wil ook zonder sp.a besturen

Christoph D'Haese (N-VA), de nieuwe burgemeester van Aalst, wil desnoods zonder sp.a besturen. Samen met CD&V haalt hij een nipte meerderheid.

Het crisisoverleg van de zeven verkozen sp.a-gemeenteraadsleden van Aalst is gisteren uitgelopen. De zeven zijn op een geheime locatie samengekomen voor overleg, na de scherpe kritiek die ze van hun nationale voorzitter Bruno Tobback hadden gekregen. Aanleiding was de aanduiding van een schepen voor Vlaamse Zaken in Aalst, een post die vermoedelijk naar Karim Van Overmeire gaat. Hij is nu N-VA-kandidaat, maar tot twee jaar geleden prominent lid van Vlaams Belang/Blok.

"Van Overmeire als schepen?", zei Tobback gisteren in deze krant. "Dat is niet één brug te ver. Dit is alle mogelijke bruggen te ver. De gedachte dat een van de auteurs van het 70-puntenplan van het Vlaams Belang schepen van integratie wordt, moet een dolk door ieder sp.a-hart zijn." Sp.a had net een raamakkoord gesloten met CD&V en N-VA om samen de volgende coalitie te vormen.

Ook de socialistische vakbond ABVV haalde fors uit. Volgens ABVV toont N-VA met de schepen van Vlaamse Zaken haar ware aard: "Aalst wordt het laboratorium voor het uittesten van de extreem Vlaams-nationalistische recepten voor het Vlaanderen van na de verkiezingen in 2014", aldus de bond in een mededeling. Hij riep sp.a op "om de juiste prioriteiten te stellen en échte problemen aan te pakken".

Het crisisoverleg van de sp.a-afdeling van Aalst is gisteren om 19 uur begonnen en is lang uitgelopen. Bij het ter perse gaan hadden de zeven gemeenteraadsleden nog steeds geen overeenstemming bereikt over de vraag: doorgaan met de coalitie of eruit stappen?

Burgemeester Christoph D'Haese is in ieder geval niet van plan om compromissen te sluiten over zijn kandidaat-schepen. Als het nodig is, wil hij met N-VA en CD&V alleen voortdoen. Die twee partijen halen samen 23 van de 43 zetels, een nipte meerderheid (sp.a heeft zeven zetels). Open Vld haalde in Aalst ook zeven zetels, maar D'Haese is niet van plan hen te vragen om te depanneren.

Eerder op de dag had D'Haese een poging gedaan om sp.a aan boord te houden. "We hebben het akkoord samen rustig overlopen", zegt hij. "CD&V heeft nogmaals zijn onvoorwaardelijke steun voor het akkoord uitgesproken. Sp.a moest nog terugkoppelen met haar achterban. Het overleg verliep in ieder geval in een positieve sfeer."

Voor de N-VA'er is het in ieder geval geen optie om Karim Van Overmeire terug te trekken als kandidaat-schepen. "Het is niet aan andere partijen om te bepalen wie de N-VA al dan niet als schepen voordraagt", maakt Christoph D'Haese duidelijk. "Elke partij bepaalt dat autonoom, en wij staan achter Karim Van Overmeire, een man die alle uitgangspunten van N-VA heeft onderschreven."

"Ook over de inhoud van de bevoegdheid kan geen discussie meer zijn", zegt D'Haese. "CD&V en sp.a hebben mee onderhandeld dat er een schepen voor Vlaamse Aangelegenheden en Integratie zou komen. Ze hebben dat ook ondertekend. Ik heb niemand gedwongen om dat te doen. Ik ben jurist, en voor mij is een akkoord een akkoord. Wie zijn handtekening zet, verbindt zich tot de andere partijen."

Dat is ook wat uittredend burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) liet weten. "Iedereen heeft bij het tekenen het bestuursakkoord goed gelezen en die overeenkomst moet wat ons nageleefd worden", zei ze. "Pacta sunt servanda."

Nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke schaarde zich - in tegenstelling tot zijn sp.a-collega Bruno Tobback - gisteren wel achter zijn Aalsterse afdeling . "Onze lijn is duidelijk", aldus Beke. "Wij voeren geen gesprekken met Vlaams Belang of verkapte Vlaams Belanglijsten. Aangezien Karim Van Overmeire verkozen is op een N-VA-lijst, is daar in dit geval geen sprake van. Bovendien bestaat er zoiets als bestuurlijk toezicht. Als er een probleem is, dan kan de bestuurlijke overheid optreden. We zullen waakzaam zijn, gezien het verleden van mijnheer Van Overmeire. Maar op dit moment is er geen reden om te veranderen."