Direct naar artikelinhoud

Erfgenamen van man op cover 'Congo' eisen dat verkoop wordt stopgezet

De erfgenamen van de bejaarde Congolese man op de cover van de bestseller Congo van auteur David Van Reybrouck en fotograaf Stephan Vanfleteren eisen dat de verkoop van het boek mét de foto wordt stopgezet. Dit in afwachting van een uitspraak over de schadevergoeding die ze vragen.

Op de cover van het boek prijkt een foto van 'meneer Nkazi', een man die 125 jaar geweest zou zijn en die David Van Reybrouck tijdens zijn reizen door Congo ontmoette. De man zou een groot deel van de recente Congolese geschiedenis live hebben meegemaakt. Het boek verscheen kort na zijn overlijden.

Volgens zijn erfgenamen ging de man er wel mee akkoord om gefotografeerd te worden, maar gaf hij geen toestemming om de foto's te gebruiken en zeker niet als voorpagina van een boek. De familie eist een schadevergoeding. Het proces werd gisteren ingeleid, maar de eis wordt ten vroegste binnen een jaar behandeld. Daarom dringt de familie in afwachting nu al aan op voorlopige maatregelen.

"De familie wil dat de verkoop en verspreiding van het boek met die coverfoto in België wordt gestopt en dat de foto van de website wordt gehaald", zegt Karel Claes, advocaat van de familie. "Amerikaanse en Duitse uitgeverijen hebben zich al akkoord verklaard het boek zonder de gewraakte foto te laten verschijnen."

De familie heeft het er vooral moeilijk mee dat meneer Nkazi mager en in bloot bovenlijf is afgebeeld, aldus Claes. "Dat wordt in de Congolese cultuur als kwetsend en beledigend ervaren. Ter nagedachtenis van hun familievader willen ze een schadevergoeding." Als de rechter oordeelt dat de foto onoordeelkundig werd gebruikt, kan de schadevergoeding oplopen tot meer dan 50.000 euro, schat Claes.

Omdat een verkoopstop een verregaande maatregel is, heeft de rechtbank een uitspraak daarover uitgesteld tot 6 april, zodat beide partijen tijd krijgen om hun argumenten via conclusies uit te wisselen. "Om een uitspraak over deze nieuwe eisen te doen heeft de rechtbank ook inhoudelijke argumenten nodig. Wij gaan ervan uit dat een uitspraak pas volgend jaar volgt", klinkt het bij De Bezige Bij Nederland. De uitgeverij overweegt voorlopig niet om een andere foto op de cover te plaatsen.