Direct naar artikelinhoud

VS-spionage verijdelt Belgische aanslag

Het omstreden PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse geheime dienst heeft alvast één potentiële aanslag van Al Qaida in ons land verijdeld. De Amerikanen onderschepten een e-mail van een extremistische student die zich hier wilde opblazen.

In het midden van de storm rond de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, liet de directeur-generaal Keith Alexander van National Security Agency (NSA) al weten dat er tientallen terreuracties verijdeld werden. De inzage in mail- en telefoonverkeer via software van de geheime dienst voorkwam ongeveer vijftig aanslagen niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in het buitenland.

Nu blijkt dat ook België in de lijst staat. Volgens CNN profiteerde ons land alvast mee van het omstreden afluisterprogramma. De zender zegt dat de Amerikanen dankzij hun PRISM-programma in 2008 verantwoordelijk waren voor de doodsteek van het netwerk rond de Brusselse internet-jihadiste Malika El Aroud.

Zelfmoordaanslag

Het federaal parket wenste gisteren niet te reageren op de onthullingen. Woordvoerder Lieve Pellens kwam niet verder dan 'geen commentaar'. Terwijl het nochtans jaren geleden geen geheim was dat de Amerikanen de Belgische veiligheidsdiensten hadden getipt. Nog voor het terrorismeproces in 2010 stond het in zowat alle kranten dat de Amerikanen een e-mail hadden onderschept van een zekere Hicham Beyayo uit Anderlecht. Dat kwam op het proces zelf ook uitgebreid aan bod.

Alleen was er toendertijd nog lang geen sprake van het PRISM-programma. In de door de Amerikanen onderschepte e-mail schreef de jonge student aan zijn vriendin dat hij groen licht had gekregen voor een zelfmoordaanslag en dat hij een afscheidsvideo had gemaakt.

De Belgische antiterrorismespeurders wilden geen enkel risico lopen met de Amerikaanse informatie, zeker omdat toen ook net een Europese top in Brussel liep. Ze sloegen meteen toe en arresteerden de hele groep rond Malika El Aroud, die ze al enkele jaren in de gaten hielden. El Aroud was het kopstuk van de groep en de weduwe van Abdessatar Dahmane, de moordenaar van de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoed.

Spoorloos

Het onderzoek draaide er rond dat El Aroud en haar nieuwe echtgenoot Moez Garsallaoui in ons land vrijwilligers zouden hebben geronseld voor de jihad. Garsallaoui bracht hen vanuit Brussel naar opleidingskampen van Al Qaida in Pakistan en Afghanistan. Hicham Beyayo was een van die jonge rekruten.

De speurders konden uiteindelijk nooit hard maken dat de groep een concrete aanslag in ons land of daarbuiten pleegde. Er werden ook nooit concrete plannen of explosieven gevonden.

Hicham Beyayo kwam er daardoor vanaf met een al bij al milde straf: vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Malika El Aroud kreeg acht jaar cel. Haar man was de grote afwezige op het terrorismeproces in Brussel. Garsallaoui was namelijk spoorloos. Hij zou eind vorig jaar gedood zijn door een drone in Pakistan.