Sterk Genk verliest na doelpuntenfestival in Bilbao

Racing Genk heeft de wedstrijd bij Athletic Bilbao verloren met 5-3 na een waar doelpuntenfestival. Nochtans speelden de Limburgers opnieuw een knappe partij, maar Genk kwam een hattrick van Aritz Aduriz in de eerste helft niet meer te boven. Diezelfde Aduriz scoorde uiteindelijk vijf doelpunten, al kwam Genk driemaal terug in de wedstrijd. Genk blijft wel op de eerste plaats na het gelijkspel in Sassuolo-Rapid Wenen.

jtp

Genk-trainer Peter Maes wijzigde zijn team op slechts één positie in vergelijking met de gewonnen wedstrijd tegen Westerlo. Man in vorm Nikos Karelis, dit seizoen al goed voor negen doelpunten in België en Europa, moest zich tevredenstellen met een plaats op de bank, Aly Samatta nam zijn plaats in de spits in. Bij Athletic Bilbao was het vooral kijken naar Aritz Aduriz, al liet de veteraan allesbehalve een sterke indruk in de heenmatch. Toen had de Bask overigens een rode kaart verdiend na twee smerige overtredingen.

Genk begon de speeldag als leider in groep F na twee thuiszeges, maar buitenshuis verloor het op de openingsspeeldag al met 3-2 bij Rapid Wenen. In het prachtige San Mamés-stadion van Bilbao werd het al snel duidelijk dat Genk ook vandaag geen cadeaus zou krijgen. Al na acht minuten stond de 1-0 op het bord na defensief geklungel bij Genk. Colley reageerde te traag nadat Rico de bal naar de tweede paal kopte, de uitgekomen Bizot had geen verhaal op het kattenpootje van Aduriz.

© REUTERS

Mentale weerbaarheid

De 35-jarige Bask faalde niet bij zijn eerste schot tussen de palen, nog geen kwartier later mocht hij zich opmaken voor zijn tweede van de avond. Na een foutieve ingreep van Castagne op Muniain ging de bal terecht op de stip, Aduriz stuurde Bizot de verkeerde kant uit en poeierde het leer in de linkerhoek binnen. 2-0 na 24 minuten, maar Genk toonde zijn weerbaarheid door vier minuten later al de aansluitingstreffer te scoren. Pozuelo stuurde Bailey in het straatje na een goede steal van Castagne, het Jamaicaanse wonderkind faalde niet en legde de 2-1 aansluitingstreffer in het mandje. Het was al zijn vierde doelpunt in vier Europese duels.

Toch ging Bilbao met een dubbele voorsprong rusten. Na een tweede duidelijke penaltyfout, ditmaal van Omar Colley, legde Aduriz de 3-1 ruststand vast vanop de stip. Een hattrick voor de Bilbao-spits dus, die opnieuw de juiste hoek perfect uitkoos. Vroeg in de tweede helft kreeg Genk echter een tweede levenslijn dankzij Wilfred Ndidi. Hij scoorde al tegen Bilbao in de eigen Luminus Arena en deed dat kunstje over met een rake kopbal na vijf minuten in de tweede helft.

Spannende slotfase

Aritz Aduriz dikte zijn doelpuntentotaal echter nog wat aan met zijn vierde doelpunt van de wedstrijd, hij liep weg in de rug van de Genkse verdediging en legde de 4-2 onder de uitgekomen Bizot in doel. Nog legden de jongens van Peter Maes zich niet neer bij de nederlaag, met nog tien minuten op de klok dribbelde Bailey zich voorbij vier Bilbao-spelers en gaf hij perfect mee met de opgekomen Susic, die voor de spannende 4-3 tussenstand zorgde. De tijd tikte echter genadeloos weg voor Genk, dat de gelijkmaker niet meer vond.

Na slecht uitverdedigen tussen Colley en Brabec, duwde de ingevallen Merino het leer maar net naast het doel van Bizot, maar in de absolute slotfase ging de bal nog op de stip na een penaltyfout van Ndidi. Aduriz zette zich achter de bal voor zijn derde penalty van de avond, Bizot stond aan de grond genageld en zag hoe Aduriz zijn vijfde goal van de avond scoorde. Door deze zege komt Bilbao naast Genk aan de leiding in groep F. Sassuolo slikte in de absolute slotfase nog de 2-2 gelijkmaker tegen Rapid Wenen, waardoor Genk en Bilbao aan de leiding staan. Door de drie goals op verplaatsing vandaag blijft Genk ook Bilbao voor in de stand.