Direct naar artikelinhoud

Gemiste kans voor Rode Duivels

Het is dus een gelijkspel geworden: één tegen één, na een vroege achterstand en een wereldgoal van Guillaume Gillet. Een gemiste kans voor de Belgen, maar wel een juiste uitslag. In Groep A wordt Kroatië echt wel een zware concurrent.

School is Cool voor de aftrap was een leuk idee, maar moesten die hun set echt beginnen met 'the world is gonna end tonight?' Het zette aan het denken, over wat er allemaal op het spel stond. De echte domper volgde na vijf minuten wedstrijd. Mandzukic zette voor vanuit de rug van Vertonghen, Kompany werkte niet goed weg en Perisic schoof doodkalm naast Courtois. België stond 0-1 achter, nog voor er echt gevoetbald was. Na alle feestvreugde, alle enthousiasme, alle marketingacties echt wel een domper.

In het Koning Boudewijnstadion werd het stil, maar het enthousiasme rond deze nationale ploeg blijkt duurzamer dan voorheen. De tribunes hervatten de moed en ook de Duivels leken niet getekend.

Bondscoach Wilmots was begonnen met Benteke in de spits en Dembele op het middenveld. Zonder Mirallas en Fellaini dus. Benteke zou ook meteen een kans krijgen: een hele goeie met het hoofd, na een voorzet van Vertonghen. De spits van Aston Villa deed er iets raar mee: een gekraakte kopbal achteruit. Daar ging hij de mist in, maar zijn eerste helft was wel goed. Hij woog op de Simunic en Schildenfeld, was baas in de lucht en dat is echt wel een verdienste.

De Duivels domineerden, tikten de bal goed rond, maar dreigden toch te weinig. Benteke nog een paar keer half, maar alles liep spaak op één of meerdere Kroatische benen. Hoogst uitzonderlijk moest doelman Pletikosa redding brengen.

De prestatie van Eden Hazard vatte het allemaal wel wat samen. Niet slecht, degelijk, maar te weinig verrassend, te weinig dreigend, te weinig, punt. België berustte in de 0-1 achterstand, maar toen gebeurde er iets gek. In de toegevoegde tijd van de toegevoegde tijd - na een vloeiende aanval - mocht Dries Mertens een hoekschop trappen. Een Kroaat kopte de bal weg uit de zestien, waar net Guillaume Gillet kwam aangelopen.

Prinsheerlijk in de netten

Die had voordien nogal zuinig gespeeld, met steeds de keuze voor de veilige optie. De bal buiten laten rollen in plaats van tempo te houden. Risicoloos achteruit in plaats van vooruit door het centrum. Maar toen kwam die afgeslagen bal voor zijn rechtervoet en was alles of niks echt de enige optie. Gillet trapte perfect en dat wist hij meteen. Samen met de rest van het stadion zag de rechtsachter van Anderlecht de bal prinsheerlijk in de netten vallen. Dan toch rusten met 1-1.

Tijdens het intermezzo maakte 'School is Cool' wel de juiste keuze: 'Warpaint': ook dat zette de toon. De Rode Duivels begonnen goed, met Hazard en Mertens die vlijtig gingen tikken. Het leidde tot een kans voor alweer Benteke, maar die viseerde dus vooral Kroatische verdedigers.

Nadien leken de Duivels op de adem te hebben getrapt, volgde veel middenveldspel en ei zo na dodelijk balverlies. Alleen een uitstekend interventie van Courtois op de doorgebroken Jelavic voorkwam een nieuwe achterstand.

Het zette Wilmots aan om de bank te gebruiken. Eerst kwam Fellaini, daarna De Bruyne. Met een steekballetje zette die haast onmiddellijk Benteke voor doel, maar ook nu was er een ultieme tackle. Benteke miste dus vooral, maar was ook in speelhelft twee haast doorlopend een goeie diepe spits.

Het laatste kwartier speelden de Belgen zonder overleg, alle 'Warpaint' was verdwenen. Zo eindigde de 'levensbelangrijke' thuiswedstrijd met een score die helemaal de waardeverhoudingen aangaf: één tegen één.

Het gelijkspel is minder dan verhoopt, maar de Belgen toonden wel dat ze hun voet naast de Kroaten kunnen zetten. Ze haalden bovendien een achterstand op, dat is toch iets anders dan een voorsprong weggeven. Met een vier op zes is de balans bij aanvang van de campagne zonder meer positief. De volgende wedstrijd is Servië uit. De premisse blijft nog wel een tijd dezelfde: een heel belangrijke wedstrijd.