Direct naar artikelinhoud

Klokkenluidster HaZodi: 'Claes wil ons opnieuw monddood maken'

Vera Vrancken, een van de klokkenluiders die wanpraktijken bij politiezone HaZoDI aan het licht bracht, zegt dat burgemeester Hilde Claes (sp.a) haar opnieuw 'monddood' wil maken.

Vrancken deed die uitspraken in het VIER-programma De Kruitfabriek. Bewijzen toonde ze niet. Wel vertelde ze dat de korpschef van Hasselt, Philippe Pirard, haar via een aangetekend schrijven heeft verboden om nog langer actief te zijn op Facebook. Pirard zegt dat die brief naar alle leden van het korps is verstuurd, en dat die algemene richtlijnen bevat voor het gebruik van sociale media door personeel.

Het welles-nietesspel tussen de klokkenluiders en hun oversten heeft met het tv-optreden van Vrancken een zoveelste draai gekregen. Een van de klokkenluiders komt op voor de N-VA in Hasselt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij nam al eerder ontslag. Vera Vrancken is een van de vier getuigen die bijna een jaar geleden in een Panorama-reportage de pesterijen en de graaicultuur bij de politie van Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek aanklaagde. Een onderzoek van het parket leverde geen strafbare feiten op.

Drie klokkenluiders werd later door de politieraad gevraagd om bijna 330.000 euro aan lonen terug te betalen. Vrancken herhaalde in het programma dat haar loonuittreksels bewijzen dat ze geen cent onterecht heeft ontvangen.

Het onderzoek dat aan de basis lag van die uitspraak werd door de stad Hasselt besteld bij auditbureau i-Force. De resultaten zijn nooit openbaar gemaakt, maar de inhoud is volgens Vrancken niet objectief. "Claes heeft een privébedrijf ingehuurd. Als je die betaalt, verklaren die wat jij wilt."

De makers van de Panorama-reportage wilden een jaar later een vervolgverhaal maken over de klokkenluiders. Dat kwam er niet, na een beslissing van de hoofdredactie. Vrancken zegt dat ze 'een mail' heeft waarin 'iemand' bevestigt dat mediaminister Lieten (sp.a) druk heeft uitgeoefend op de programmamakers. De woordvoerster van Lieten herhaalde dat de minister zich niet bemoeit met de inhoud van programma's.