Direct naar artikelinhoud

Logica schrapt minstens 450 jobs in Benelux

Het Brits-Nederlandse informatica- en consultingbedrijf Logica schrapt 1.300 van de 41.000 jobs als gevolg van de recessie in Europa. Hoeveel banen bij ons verloren gaan, kan Benelux-woordvoerder Christophe Linke nog niet zeggen.

Logica staat vooral sterk in de Verenigde Staten met consulting en allerlei IT-diensten en service. In Nederland telt de groep vijf vestigingen en slechts één in België. Na de onderhandelingen zou Logica de helft van zijn vestigingen in België en Nederland sluiten. Dat heeft tot gevolg dat er 450 tot 550 ontslagen in Nederland en België vallen.

Linke stelt dat het gaat om een combinatie van spontaan verloop en gedwongen ontslagen. LBC-vakbondssecretaris Paul Buekenhout denkt dat het bedrijf vandaag nog een buitengewone ondernemingsraad bijeenroept om de precieze cijfers over de ontslagen in België mee te delen.

Fundamenteel blijft de trend voor Logica goed zitten, zegt gedelegeerd bestuurder Andy Green. Bedrijven willen steeds meer hun IT-diensten uitbesteden aan derden om kosten te besparen. Maar het moment is niet goed. Logica verlaagt zijn groeiverwachting naar 3 procent; begin dit jaar was dat nog 5 procent.

Volgens Green nemen al te veel bedrijfsleiders een afwachtende houding aan. Ze willen eerst meer zekerheid hoe Europa de eurocrisis gaat oplossen en hoe de globale economie evolueert. Die houding beïnvloedt niet enkel de omzet, maar ook de marges van het bedrijf. Terwijl Logica eerst nog op een operationele marge van 6,5 tot 7 procent rekende, verlaagt Green die prognose tot 6 procent. Dat zal leiden tot een winst dit jaar tussen 285 en 300 miljoen euro.

Sanering

Voor de geplande 1.300 ontslagen legt het bedrijf dit boekjaar al een speciale provisie aan van 95 miljoen euro. Die sanering moet uiteindelijk leiden tot een kostenbesparing van 40 miljoen euro vanaf de tweede helft van 2012. In 2013 zou de reorganisatie de kosten met 60 tot 70 miljoen euro moeten verminderen. De sanering moet de Benelux-divisie opnieuw rendabel maken.

Het aandeel Logica kelderde gisteren in Londen 16,1 percent tot 62 pence, de grootste daling in vier maanden tijd.