Direct naar artikelinhoud

Te veel ziekenhuizen

Deze week legt minister Onkelinx (PS) haar hervormingsplannen voor de financiering van de ziekenhuizen voor aan de ministerraad. Experts lossen nu al een stevig schot voor de boeg: het totale aantal ziekenhuizen en ziekenhuisbedden móét naar beneden.

"Het lijdt geen twijfel dat er vandaag te veel ziekenhuisbedden zijn in België", stelt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans. De cijfers lijken hem ook gelijk te geven. Terwijl Denemarken, dat heel goed scoort op vlak van gezondheidszorg, over gemiddeld 3,5 ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners beschikt, heeft ons land er 6,6.

"Het aantal ziekenhuisopnames ligt hier ook 15 procent boven het EU-gemiddelde. Idealiter zouden we moeten evolueren naar een situatie waarbij de ziekenhuissector met 20 procent krimpt en tegelijk 10 procent winstgevender wordt. De angst voor een sociaal bloedbad lijkt me hierbij totaal ongegrond: als we het aantal ziekenhuisbedden verminderen, zal het aanbod in de thuiszorg en de voor- en nazorg - dat wel flink wat goedkoper uitvalt dan een ziekenhuisopname - stevig moeten uitbreiden. En om de concurrentiestrijd tussen ziekenhuizen onderling te stoppen, moeten er afspraken komen over wie welke zorg aanbiedt, zodat er kan worden bespaard op peperdure technologieën en onderzoeken."

Zowel Marleen Temmerman (directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie) als professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) zijn het eens met die analyse. "Ook de overheid is stilaan tot het besef gekomen dat er in dit land veel te veel ziekenhuizen zijn. Hier en daar zagen we wel al wat fusies, maar het gaat nog veel te traag", vindt Temmerman. "Twee grote ziekenhuizen in één stad, dat is ronduit absurd."

Ook De Maeseneer kan zich daarin vinden, maar hij wijst er ook op dat het nieuwe beleidsplan verder moet gaan dan zomaar een naakte inkrimping van het aanbod. "Als we geen afspraken maken over wie nog welke onderzoeken of behandelingen kan aanbieden, dan dreigen de ziekenhuizen gewoon op zoek te gaan naar extra inkomsten via peperdure technische onderzoeken. En wordt dit financieel gezien dus een nuloperatie."

Uit een onderzoek vanDe Tijdbleek dat het aantal Vlaamse ziekenhuizen dat het jaar in het rood afsloot in 2012 verdubbelde. De gemiddelde winstmarge is gedaald tot amper 1 procent van hun omzet. Het water staat onze ziekenhuizen aan de lippen, maar in de wetenschap dat nu al 10,2 procent van het totale bruto binnenlands product in ons land naar gezondheidszorg gaat, lijkt extra overheidsfinanciering uitgesloten.>>3