Direct naar artikelinhoud

Rector KU Leuven mag langer aanblijven

De KU Leuven staat haar rector vanaf nu toe om ook na de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar aan te blijven.

De Leuvense universiteit heeft zich voorgenomen om de pensionering van een rector op te schuiven als diegene daardoor in aanmerking komt voor een tweede termijn. Dat besloot het gemeenschappelijk bureau van de KU Leuven, waarin behalve rector Mark Waer ook de acht vicerectoren zetelen, op 2 oktober. Zij zijn het dagelijks bestuur dat elke regelgeving voorbereidt. De academische raad, waarin decanen en personeelsvertegenwoordigers plaatshebben, moet in december haar finale goedkeuring verlenen.

De timing van de maatregel valt opmerkelijk te noemen. Na Nieuwjaar kunnen academici hun kandidatuur voor het rectorschap indienen. Rector Mark Waer is ten tijde van de verkiezingen 62 en zou dus tijdens zijn tweede termijn 65 worden. Daarom zou hij zich volgens de huidige statuten van de universiteit niet opnieuw kandidaat mogen stellen.

Door de veranderde spelregels zou Waer zichzelf kunnen opvolgen. "De timing is puur toeval", zegt Waer. "Deze initiatieven zijn ontstaan na de commotie rond het emeritaat van professor economie Paul De Grauwe. De federale overheid liet toen verstaan dat academici ook na hun 65ste bezoldigd door mochten werken en dat de instellingen de nieuwe regels moesten voorbereiden. Dat zijn we nu aan het doen. Het is logisch dat in dat proces ook de verkozen bestuurders, zoals een rector, worden meegenomen."

Waer zegt geen gebruik te maken van de plots ontstane mogelijkheid. "Ik heb de indruk dat de universiteit tevreden is over mijn rectorschap. Veel collega's hebben mij proberen te overtuigen om voor een tweede termijn te gaan. Zij zeiden dat er misschien iets veranderd kon worden aan de regelgeving van de universiteit. Maar zelfs nu dat mogelijk lijkt te worden, zal ik het niet doen. Ik heb er een loopbaan van zestien jaar in het academisch beleid op zitten. Dat vind ik voldoende. Ik wil me nu voltijds gaan concentreren op mijn medisch onderzoek."