Direct naar artikelinhoud

Vakbonddreigt met vijf weken staking bij MIVB

De socialistische vakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Die gaat op maandag in en duurt vijf weken. Directie en vakbonden zitten vandaag samen om een staking alsnog te vermijden.

Na de dood van MIVB-controleur Iliaz Tahiraj, zeven maanden geleden, beloofde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) extra manschappen voor de politiedienst die patrouilleert op zowat alles wat in Brussel rondrijdt. "Maar van die belofte is nog maar weinig in huis gekomen", vindt Dario Coppens van het ACOD. "De agenten hebben de voorbije maanden volop dubbele shiften gedraaid, maar er is geen geld om hen uit te betalen. Daarom moeten ze nu massaal verlof opnemen. Je ziet nauwelijks nog blauw in de metro."

Die stelling botst met de verklaringen van de politie zelf. Aanvankelijk werd gesproken over 70 agenten die regelmatig zouden patrouilleren om de veiligheid te verzekeren, maar uiteindelijk zijn er dat zelfs 93 geworden. Het gevolg was een sterke toename van de arrestaties, die verdubbelden van 7,6 naar 15 per dag.

Dat kunnen de vakbonden echter moeilijk geloven. Chauffeurs en passagiers voelen zich niet veiliger, klinkt het. "Elke dag zijn chauffeurs en passagiers het slachtoffer van agressie. Zondag pleegde een man met een mes nog een aanval op twee mensen aan metrohalte Naamsepoort", vertelt Patrick Pelegrin van ACV Openbare Diensten. ACV noch ACLVB sluit zich voorlopig aan bij hun socialistische collega's. "Maar wij horen uiteraard dezelfde klachten van onze leden."

De kans is voorlopig klein dat er ook effectief gestaakt wordt. "Met deze aanzegging dekken we alle mogelijke acties tussen 26 november en 31 december. Maar het is vooral een stok achter de deur", geeft Coppens toe. Vanmiddag zitten de vakbonden en de directie van de MIVB in een verzoeningscomité rond de tafel. "Dan zal blijken of onze eisen serieus worden genomen of niet", aldus Coppens.

Een van de eisen is het statuut voor de arbeiders bij de MIVB. Dat ligt al twee jaar klaar, zegt ACOD, maar wordt steevast op de lange baan geschoven. "Beginnende arbeiders moeten, in tegenstelling tot bedienden, beginnen in de laagste klasse en loonschaal, ongeacht opleiding of ervaring. Dat vinden we niet eerlijk", aldus Coppens.

De MIVB zelf reageert verrast op de stakingsaanzegging. "We houden regelmatig vergaderingen met de vakbonden. Onlangs ging ACOD nog akkoord met onze plannen", zegt woordvoerster An Van Hamme. De MIVB hoopt een oplossing te vinden zonder de reizigers te treffen.