© EPA

EUROPA LEAGUE. Manchester United onderuit na wonderbaarlijke omhaal, Nainggolan scoort en wint

De malaise bij Manchester United blijkt nu ook in de Europa League. De troepen van José Mourinho gingen met 2-1 onderuit op het veld van Fenerbahce na een weergaloze omhaal van Moussa Sow in de openingsminuut. Door deze zege staat Fenerbahce gedeeld eerste in groep A. Radja Nainggolan keerde met AS Roma een vroege achterstand tegen Austria Wenen om in een 2-4 zege. De Romeinen komen zo alleen aan de leiding in groep E.

jtp

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in alle groepen!

Groep A. Prachtige omhaal tegen United, Feyenoord gelijk

De wedstrijd tussen Fenerbahce en Manchester United zorgde al in de openingsminuut voor het nodige vuurwerk. Na een vrije trap voor Fenerbahce aan de middellijn ging het razend snel, Kalderim zwiepte de bal in de zestien en Moussa Sow fusilleerde doelman David De Gea met een onwaarschijnlijke omhaal die perfect onder de lat in doel ging.

Manchester United meteen in de problemen dus, na een halfuur werd het nog wat pijnlijker voor José Mourinho toen Paul Pogba geblesseerd uitviel. Niet

Marouane Fellaini

, die een hele match op de bank bleef, maar wel Zlatan Ibrahimovic, was zijn vervanger. United ging met die 1-0 achterstand rusten, de Engelse ploeg lukte in de eerste helft maar één schot tussen de palen. Ook in de tweede helft leek United slechts een schim van zichzelf, Jermaine Lens scoorde de 2-0 met een heerlijke vrije trap. Manchester United maakte het nog even spannend met de 2-1 van Wayne Rooney, maar het verloor wel en zakt zo terug naar een derde plaats. Fenerbahce en Feyenoord staan gedeeld op de eerste plaats.

Feyenoord had namelijk de leidersplaats voor het grijpen, maar op bezoek bij het Oekraïense Zorya bleef het steken op een 1-1 gelijkspel. Jorgensen had Feyenoord op voorsprong gebracht na een kwartier, maar toen verdediger Botteghin twee gele kaarten pakte op twee minuten tijd ging de bal op de stip. Forster scoorde de penalty in twee tijden, maar Feyenoord hield de 1-1 met tien man vast. Zo beperkte de Nederlandse topploeg de schade in groep A.

Groep B. Schandalige overtreding, Olympiakos wint niet

APOEL Nicosia zette Young Boys Bern met 1-0 opzij na een laat doelpunt van Soteriou. Die kreeg zeven minuten voor tijd dan ook een applausvervanging, zijn vervanger was Igor De Camargo. Toch was het doelpunt niet het opvallendste feit van de avond, Young Boys-speler Mbabu kreeg een donkerrode kaart na een schandalige tackle en mag zich aan een lange schorsing verwachten. APOEL blijft door deze zege op de eerste plaats, Bern staat derde.

Olympiakos is niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Astana. Despotovic opende na acht minuten de score voor de thuisploeg, op het halfuur sleepte Seba een gelijkspel uit de brand. Door dit gelijkspel heeft Olympiakos nog werk voor de boeg voor Europese overwintering. Het staat wel nog tweede met drie punten meer dan Young Boys, volgende speeldag staat de topper tussen beide ploegen op het programma.

Groep C. Anderlecht wint overtuigend, St Etienne gelijk

Anderlecht zette Mainz makkelijk opzij met 6-1 na een glansprestatie van de Roemeense topaankoop Nicolae Stanciu. Die scoorde twee doelpunten in de eerste helft en kreeg na de rust een vroege applausvervanging. Youri Tielemans had namelijk de paars-witte zege veilig gesteld met een knap afstandsschot. Anderlecht blijft zo op de eerste plaats, samen met St Etienne, met acht punten. Mainz volgt op drie punten. Lees hier een uitgebreid verslag!

St Etienne keek zes minuten aan tegen een 1-0 achterstand op het veld van het Azerische Gabala, maar met de gelijkmaker in de toegevoegde tijd van de eerste helft kwamen de Fransen opnieuw in de wedstrijd. Acht minuten ver in de tweede helft zorgde Beric voor de 1-2 voorsprong, dat bleek meteen ook de winning goal te zijn. Zo blijft Gabala ook na vier speeldagen achter met 0 punten, het is zo al Europees uitgeschakeld. Gabala ontvangt op de volgende speeldag Anderlecht.

Groep D. Witsel en Lombaerts geplaatst voor volgende ronde

Axel Witsel

en

Nicolas Lombaerts

blijven ook na vier wedstrijden ongeslagen bij Zenit St Petersburg. Dat kreeg donderdagavond het kleine Dundalk op bezoek. Dat had Zenit op de vorige speeldag echter tot het uiterste gedwongen, toen hadden de Ieren tot een kwartier voor tijd nog een gelijkspel in handen. Uiteindelijk won Zenit wel met 1-2. Ook in Rusland won Zenit met dezelfde cijfers, na twee goals van Giuliano. Witsel speelde een hele wedstrijd, Lombaerts werd kort voor tijd nog gewisseld. Door deze vierde zege op rij is Zenit al zeker van Europese overwintering.

De honderdste wedstrijd van John van den Brom aan het roer van AZ Alkmaar was er één om snel te vergeten. Op bezoek bij Maccabi Tel Aviv bleef het 0-0 na een wedstrijd zonder veel doelgevaar. Tel Aviv toonde zich de beste ploeg voor de rust. In de tweede helft kwam AZ nog dicht bij de winning goal, maar Muhren trapte een vrije trap maar net naast doel. Zo blijft AZ, met Stijn Wuytens een hele wedstrijd op het veld, wachten op een eerste zege in deze Europa League-campagne, het blijft laatste met twee op twaalf. Maccabi Tel Aviv heeft vier punten en staat gedeeld tweede.

Groep E. Nainggolan scoort in duidelijk zege

Austria Wenen verraste vriend en vijand door al na twee minuten de 1-0 te scoren tegen AS Roma. Kayode duwde met een boogballetje een perfecte voorzet vanop rechts over Roma-doelman Alisson. Radja Nainggolan, een hele wedstrijd op het veld, en co. meteen wakker dus, drie minuten later zorgde Edin Dzeko al voor de gelijkmaker. Roma kon zelfs rusten met een 1-2 voorsprong dankzij Daniele De Rossi, die profiteerde van geklungel bij Wenen na een hoekschop en knalde de bal van dichtbij binnen.

Na iets meer dan een uur spelen zorgde Edin Dzeko voor de 1-3 na een onbedoelde één-twee met de linkerpaal, twaalf minuten voor affluiten deelde ook

Nainggolan

in de feestvreugde met de 1-4. ‘Il Ninja’ trapte een afgeweerde vrije trap knap binnen. Wenen stak nog even de neus aan het venster met de late 2-4, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Roma. Dat gaat alleen aan de leiding in groep E.

Astra en Plzen deelden de punten na een 1-1 gelijkspel. Beide doelpunten vielen in de eerste helft na een flauwe pot voetballen. Met het gelijkspel schiet vooral Astra niets op, het had over Austria Wenen kunnen springen naar een tweede plaats maar liet dat dus na. Plzen blijft alleen laatste met drie punten na drie gelijke spelen.

Groep F. Genk verliest na doelpuntenfestival

Racing Genk is zijn leidersplaats kwijt in groep F na een 5-3 nederlaag op het veld van Athletic Bilbao. Nochtans speelden de Limburgers opnieuw een knappe partij, maar Genk kwam een hattrick van Aritz Aduriz in de eerste helft niet meer te boven. Nochtans toonde Genk zijn weerbaarheid op het Europese toneel, het scoorde tot driemaal toe de aansluitingstreffer maar ging uiteindelijk toch onderuit. Lees hier een uitgebreid verslag!

Sassuolo leek lange tijd op weg naar de leidersplaats in groep F. Tegen Rapid Wenen gingen de Italianen rusten met een geruststellende 2-0 tussenstand rusten na doelpunten van Defrel en Ragusa in de eerste helft, maar toch werd het nog nodeloos spannend na een late aansluitingstreffer van Jelic. Net voor het ingaan van de extra tijd zorgde Kvilitaia nog voor de onverhoopte 2-2 gelijkmaker voor Wenen. Hierdoor blijven Sassuolo en Rapid Wenen achter op een gedeelde derde plaats met vijf punten, Genk en Bilbao hebben zes punten.

Groep G. Zege voor Standard en Ajax

Ajax

staat overtuigend aan de leiding in groep G na een 3-2 overwinning tegen Celta de Vigo. Door die overwinning heeft Ajax nu tien punten, Celta en Standard (zie onder) hebben vijf punten. Het was ook in de ArenA een doldwaze wedstrijd, want elf minuten voor tijd stond Ajax nog met een geruststellende 3-0 voorsprong te voetballen na goals van Dolberg, Ziyech en Younes. In de absolute slotfase kwam Celta nog gevaarlijk opzetten na goals van Guidetti en Aspas, maar de drie punten bleven uiteindelijk in Amsterdam met de 3-2 uitslag. Bij Celta speelde

Theo Bongonda

(ex-Zulte Waregem) een hele wedstrijd)

Standard doet weer helemaal mee in de strijd om Europese overwintering. Het boekte een deugddoende 0-3 overwinning op het veld van Panathinaikos na een heerlijk doelpunt vanop afstand van Ibrahima Cissé. Die knalde het leer tegen de touwen vanop dertig meter. Belfodil zorgde in het slot met tweede treffers nog voor de 0-3 eindstand. Door deze zege komt Standard naast Celta de Vigo op een gedeelde tweede plaats. Leeshiereen uitgebreid verslag!

Groep H. Shakhtar opnieuw maatje te sterk voor Gent

AA Gent heeft ook in eigen huis verloren van Shakhtar Donetsk na een heuse doelpuntenkermis, het werd 3-5. Dankzij een goal na 19 seconden (!) van Kalifa Coulibaly was het nog wel vroeg op voorsprong gekomen, maar daarna kantelde de match helemaal door individuele foutjes achterin. Lees hier een uitgebreid verslag!

In de andere wedstrijd van groep H zette Braga Konyaspor opzij met 3-1. Thuisploeg Braga wiste de openingsgoal van Konyaspor-speler Rangelov uit en mocht gaan rusten met een 2-1 voorsprong. Toch was het niet allemaal positief bij de Portugezen, die al na 38 minuten met tien verder moesten na twee overbodige gele kaarten voor Mauro. Na de rust viel ook Konyaspor met tien na een tweede geel voor Skubic, in de absolute slotfase scoorde Braga nog een geruststellende derde treffer. Op de volgende speeldag staat Gent-Braga op het programma.

Groep I. Schalke al zeker van volgende ronde

Schalke verzekerde zich tegen het Russische Krasnodar van de volgende ronde in de Europa League. De Duitsers wonnen met 2-0 na goals van Bentaleb en Caicara in de eerste helft. Schalke hield makkelijk stand tegen de offensief onmachtige Russen en zijn met een foutloos rapport nu al zeker van de groepswinst.

Wie Schalke mag vergezellen naar de volgende ronde, is nog niet zeker. Salzburg maakte die strijd nog bijzonder spannend door met 0-2 te gaan winnen op het veld van de Franse leider OGC Nice. De Zuid-Koreaanse invaller Hwang Hee-Chan was de man van de match met twee goals in twee minuten. Bij Nice stond

Mario Balotelli

een hele wedstrijd tussen de lijnen, maar het Italiaanse enfant terrible kwam niet tot scoren. Nice kan zich nog plaatsen voor de volgende ronde, maar heeft zijn lot niet meer in eigen handen.

© EPA

Groep J. Stunt in de maak dankzij ploeg uit Azerbeidzjan

Fiorentina zette een belangrijke stap richting groepswinst en Europese overwintering door met 3-0 te winnen van Liberec. Ilicic, Kalinic en Cristoforo zorgden voor de Italiaanse doelpunten. Door deze overwinning staat Fiorentina met tien punten alleen aan de leiding in de groep, het heeft genoeg aan een gelijkspel tegen PAOK op de volgende speeldag om zich te plaatsen.

Qarabag staat dicht bij een stunt na een 0-1 zege op het veld van PAOK. De ploeg uit Azerbeidzjan had genoeg aan een doelpunt van Michel, een afstandsschot, om met de drie punten huiswaarts te keren. Door deze zege staat Qarabag op een tweede plaats met zeven punten, PAOK heeft er slechts vier. Bij de Azeris viel Reynaldo (ex-Anderlecht en Cercle Brugge) overigens in na de rust.

Groep K. Inter Milan ook in Europa teleurstellend

Sparta Praag zette voor de tweede speeldag op rij Hapoel Beer Sheva opzij. In Praag werd het 2-0 na doelpunten van Bitton (own goal) en Lafata in de eerste helft. Bij de thuisploeg maakten Lukas Marecek en Ondrej Mazuch (beide ex-Anderlecht) de tijd vol, de Tsjechen zorgden er zo mee voor dat Sparta aan de leiding blijft in groep K.

Inter Milan

stelt nu ook in Europa teleur, het ging bij Southampton met 2-1 onderuit. Nochtans had Mauro Icardi Inter iets na het halfuur de 0-1 geschonken, meteen ook de ruststand. Dusan Tadic miste op slag van rust een penalty voor Southampton, maar in de tweede helft schakelden de Engelsen wel een versnelling hoger. Virgil van Dijk en een own goal van Nagatomo zorgden voor de 2-1 eindstand. Door deze zege springt Southampton over Hapoel Beer Sheva naar een tweede plaats, op twee punten van leider Sparta.

Groep L. Osmanlispor gaat aan de leiding

Villareal gaf zijn leidersplaats weg na een nederlaag op eigen veld. Het Turkse Osmanlispor ging namelijk met 1-2 winnen in Spanje na de winning goal in minuut 75. Rusescu, nog maar twee minuten op het veld, zorgde na een counter voor de tweede Turkse treffer. Door deze zege leidt Osmanlispor met twee punten meer dan Villareal.

De wedstrijd tussen Zurich en Steaua Boekarest stelde teleur met een 0-0 eindstand. Het was slechts de tweede wedstrijd die donderdagavond zonder doelpunten eindigde. Door deze brilscore houdt Zurich wel Steaua achter zich, al is alles nog mogelijk in groep L.