Direct naar artikelinhoud

Turtelboom laat kasteel van Koekelberg sluiten

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom heeft het commissariaat-generaal in het 19de-eeuwse kasteeltje aan de Brusselse Ring laten sluiten. Het Quetelet-gebouw, waar Koekelberg zich met zijn vijftienkoppige staf sinds 2008 had afgezonderd, kost jaarlijks 339.967,50 euro aan huur.

Paul van Thielen, die Fernand Koekelberg twee weken geleden opvolgde als politiebaas na diens ontslag, zal voortaan zijn intrek nemen in het politiecomplex in de Kroonlaan in Elsene. Van Thielen nam die beslissing op aanraden van de minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). “De nieuwe commissaris-generaal zal zijn waar hij hoort te zijn: op de plaats waar zijn ploeg werkt”, verklaarde Turtelboom gisteren in de bevoegde Kamercommissie. Met de sluiting van het prestigieuze Quetelet-gebouw wil ze een symbolische streep trekken onder de “onverkwikkelijke periode” rond het ontslag van commissaris-generaal Fernand Koekelberg.

Sinds 2008 had Koekelberg zich met zijn vijftienkoppige staf afgezonderd in het 19de-eeuwse kasteeltje aan het Adolphe Queteletplein, in hartje Brussel. “Volgens de geest van de politiehervorming wilde ik een kantoor dicht bij de burger”, verklaarde Koekelberg ooit. “En vlak bij mijn twee bazen, de minister van Justitie en van Binnenlandse Zaken.” In politiekringen stond het gebouw, dat vroeger dienst deed als ministerieel kabinet, beter bekend als ‘the white house’. Dat het gebouw een zekere luxe uitademt vertaalt zich ook in het prijskaartje. De Regie der Gebouwen huurt het kasteeltje van de investeringsgroep Investa voor een bedrag van 339.967,50 euro per jaar. Ofwel een slordige 28.330 euro per maand. In april 2008 werd de huurperiode vastgesteld op negen jaar. “We zijn nu volop aan het bekijken wat er met het gebouw zal gebeuren”, zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen. “Misschien zal er opnieuw een kabinet van een minister in worden ondergebracht.” Of het prijskaartje meespeelde in de beslissing van Van Thielen is niet duidelijk. De politiebaas houdt het op ‘praktische redenen’.

De beslissing om het commissariaat-generaal elders onder te brengen kon niet verhinderen dat Turtelboom in de Kamercommissie zwaar werd aangepakt over de zaak-Koekelberg. Verschillende Franstalige kamerleden verweten haar dat het ontslag van de politiebaas een communautaire afrekening was. Iets wat de minister zelf met klem ontkende: “Het is een dossier van feiten, cijfers en opgelopen imagoschade. Geen communautair dossier.”

Koekelberg gooide twee weken geleden de handdoek in de ring nadat er heisa was ontstaan over zijn reis naar Qatar met een kostenplaatje van 92.000 euro. Zelf verklaarde hij zondag op RTL-TVi dat “herhaalde aanvallen op zijn persoon” hem hadden gebroken. Turtelboom wacht nu op twee rapporten van het Comité P en de Algemene Inspectie die ze na het losbarsten van de affaire-Qatar heeft besteld. Beide rapporten zullen in rekening worden genomen bij het opstellen van deontologische regels rond dienstreizen door een extern comité. Over de nieuwe functie van Fernand Koekelberg kon ze nog geen details vrijgeven. (Kvdp)