Direct naar artikelinhoud

'Stroomfactuur te hoog door subsidies'

De elektriciteitsfactuur zal in de toekomst blijven stijgen, als gevolg van de vele subsidies. Denktank Itinera pleit voor een transparantere factuur, waarbij alleen de werkelijke kosten in rekening worden gebracht.

Op 1 januari komt er een einde aan de bevriezing van de energieprijzen in ons land. Itinera grijpt die gebeurtenis aan om ons energiebeleid tegen het licht te houden.

Een gemiddeld Belgisch gezin betaalt dit jaar 837 euro voor stroom. Maar amper 38 procent van de elektriciteitsfactuur houdt verband met de opwekking van elektriciteit.

Kosten voor distributie en belastingen dikken de rekening aan. "De stijging van de factuur de voorbije jaren is voor driekwart het gevolg van distributiekosten en en hogere belastingen. De elektriciteitsfactuur is een fiscaal aanslagbiljet geworden", zegt Itineramedewerker Johan Albrecht.

Zo vertegenwoordigen de distributiekosten momenteel 34 procent van de factuur. "Die kosten zijn gestegen als gevolg van beleidskeuzes", zegt Itinera. Zo betaalt de consument mee voor de subsidies hernieuwbare energie, voor maatregelen op het vlak van energie-efficiëntie en voor sociale tarieven.

Zelf financieren

De denktank verwacht dat de distributiekosten de komende jaren nog verder de hoogte in zullen gaan. De ontwikkeling van windmolenparken op zee zal die kosten verder opdrijven. Hoeveel de consument daarvoor zal moeten ophoesten, valt moeilijk te becijferen. "Maar een toename met 150 euro per jaar is zeker niet uit te sluiten", zegt Albrecht.

Itinera vindt dat de consument het kind van de rekening is. "De overheid wendt de kosten van haar beleidskeuzes af op de consument." De denktank vindt dat de overheid voor haar eigen beleidskeuzes moet opdraaien. "De overheden moeten de kost van de gekozen beleidsmaatregelen zelf financieren uit algemene middelen", zegt Albrecht.

Op die manier kunnen de kosten die niet rechtstreeks te maken hebben met de opwekking, het transport en de distributie uit de factuur worden geschrapt. Als enkel de werkelijke kosten in rekening worden gebracht zou de stroomfactuur van een doorsnee gezin dit jaar makkelijk met ongeveer 110 euro kunnen dalen. Dat is vandaag ongeveer het bedrag dat een gezin gemiddeld moet ophoesten aan subsidies voor zonnepanelen, windmolens, zonneboilers, budgetmeters en gratis stroom.

Onnodige bevriezing

Overigens stelt Itinera zich heel wat vragen bij de beslissing van de regering Di Rupo om de energiefactuur de voorbije negen maanden te bevriezen. "Voor gas, dat gemiddeld slechts één procent duurder is dan in onze buurlanden, was dat zeker niet nodig", zegt Albrecht.