Direct naar artikelinhoud

Automobilisten kosten elke Belg 950 euro per jaar

Automobilisten zijn geen melkkoe van de overheid. Integendeel, ze worden zwaar gesubsidieerd door hun medeburgers. Autobestuurders kosten een gemiddelde inwoner van de EU 750 euro per jaar. In België is dat zelfs 950 euro per jaar. Dat blijkt uit een internationale studie van de Technische Universiteit van Dresden.

De maatschappelijke kost van automobilisten heeft voornamelijk te maken met verkeersongevallen, vervuiling en geluidsoverlast. Zelfs als hun verzekeringsbijdragen ervan worden afgetrokken, kosten chauffeurs de Europese samenleving tot 373 miljard euro per jaar. Dat komt neer op 750 euro per inwoner van de EU.

In België staat de teller op 950 euro per persoon, een flink pak hoger dan het Europese gemiddelde. Verklaring is het prijskaartje dat vasthangt aan de vele verkeersongevallen in ons land. Belgische bestuurders schuiven jaarlijks een last van 10,2 miljard euro af op hun medeburgers, waarvan de helft door verkeersongevallen.

"Het klopt niet dat bestuurders instaan voor hun eigen kosten. Autovervoer is zwaar gesubsidieerd door andere mensen, andere regio's en toekomstige generaties", zeggen de wetenschappers.

>> 5