Direct naar artikelinhoud

Jeroen Meus heerst op Televisie Sterren

Jeroen Meus is de grote overwinnaar geworden op de vijfde Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren. VRT won in totaal acht sterren, vtm vier.

Populairste tv-persoonlijkheid. Populairste tv-programma. Beste lifestyleprogramma. Jeroen Meus was met zijn kookprogramma drie keer genomineerd voor de Vlaamse Televisie Sterren. Drie keer haalde hij zijn slag thuis. Daarmee lijkt er nog lang geen einde te komen aan de zegetocht van Meus. Een goed draaiend restaurant, een kookprogramma dat hoge toppen scheert, kookboeken die alle records verbreken... De Vlaming sluit Meus in de armen, getuige ook het feit dat hij de twee publieksprijzen in de wacht sleepte. "Ik maak gewoon eten klaar", minimaliseerde hij zijn prestatie.

Mede dankzij de drie sterren voor Meus haalde de VRT acht prijzen binnen, net evenveel als vorig jaar. Weinig verrassend bekroonden de Vlaamse televisiemakers Het Journaalvoor het vierde jaar op rij als beste informatieprogramma, terwijl ook Woestijnvis zijn duit in het zakje deed met prijzen voor God en klein Pierke(beste reality) en Steven Van Herreweghe als beste presentator. Sien Eggers en Koen De Graeve leverden de beste acteerprestaties in en Red Sonja(Canvas) en De Ronde(Eén).

Verrassender was dat die laatste serie niet uitgeroepen werd tot beste dramaprogramma van het jaar. Zelfs de cast van Code 37 had er niet op gerekend dat zij in die categorie zouden winnen.Daarnaast won vtm nog drie andere sterren, waardoor de commerciële zender het even goed deed als vorig jaar. Beste entertainmentprogramma The Voice van Vlaanderen kon profiteren van het feit dat de tv-makers al in januari hun stem moesten uitbrengen, toen de talentenjacht nog alom geroemd werd en de populariteit nog niet tanende was.

Tegen de sterren ophaalde het in de comedycategorie van kleppers als Wat als? en Basta. Een prijs toekennen aan een programma dat vtm dwong zijn belspelletjes te schrappen, was pax-mediagewijs wellicht een brug te ver geweest. An Lemmens kreeg de Ster voor beste presentatrice.

VT4 en VIJFtv moesten voor het vijfde opeenvolgende jaar met lege handen naar huis. Astrid Bryan was drie keer genomineerd, maar delfde telkens het onderspit. Al kunnen ze zich bij SBS Belgium troosten met de gedachte dat het vanaf volgend jaar wellicht anders zal zijn. Woestijnvis won tot nu tot toe ieder jaar minstens drie Sterren. Aangezien het productiehuis vanaf september zijn programma's maakt voor VT4, is de kans erg groot dat de zender vanaf volgend jaar met de grote jongens mag meespelen.

De Vlaamse Televisie Academie, de vereniging die de Sterren organiseert, kende ook nog twee speciale prijzen toe. De alomtegenwoordige Jonas Van Geel (Tegen de sterren op, Rang 1, Zingaburia) werd bekroond als rijzende ster. Mike Verdrengh, een van de oprichters van vtm, werd in de bloemetjes gezet met een carrièrester.