“Fietsende werknemer minder vaak afwezig door ziekte”

Themabeeld © Shutterstock

Fietsende werknemers zijn minder vaak door ziekte afwezig dan collega’s die nooit met de fiets naar het werk rijden, zo blijkt uit een analyse door het HR-bedrijf Attentia op basis ongeveer 120.000 mensen. De cijfers geven ook aan dat de bedrijfsfiets de jongste jaren stevig in opmars is.

jvh

Ziekteverzuim neemt in alle leeftijdsgroepen af bij mensen die regelmatig naar het werk fietsen, zegt Attentia vrijdag in een mededeling over de analyse. Wat kort ziekteverzuim betreft, is er al een verschil tussen medewerkers die één tot drie maanden per jaar fietsen, en wie nooit fietst. Slechts 0,10 procent van de dertigers die meer dan zes maanden per jaar naar het werk fietsen, is langdurig ziek, tegen 1,09 procent van de niet-fietsende dertigers.

“Je hebt van een half uurtje fietsen per dag al een beduidend cardiovasculair voordeel”, zegt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia. De dagelijkse blootstelling aan zonlicht bij het fietsen is bovendien goed voor het bioritme, zodat de nachtrust verbetert. Daarnaast is de body mass index (BMI) van fietsende werknemers aanzienlijk lager dan bij niet-fietsende collega’s.

In 2015 koos zo’n 6,5 procent voor de fiets om naar het werk te rijden, in 2018 al 9,1 procent. In het “cafetariaplan”, waarbij werknemers zelf hun loonpakket kunnen samenstellen, kiest 8,7 procent vandaag voor een fiets, in sommige ondernemingen zelfs tot 30 procent. Bedrijfsfietsen zitten ook in de lift dankzij de elektrische fiets, waarmee grotere afstanden naar het werk kunnen worden afgelegd.

Elektrische fiets met de nieuwste technische snufjes. Nu € 1.000 goedkoper.Meer info op Nieuwsbladshop.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen