Direct naar artikelinhoud

Obama neemt China in vizier

In zijn toespraak kondigde president Obama de oprichting aan van een handelsautoriteit die oneerlijke concurrentie moet opsporen en bestraffen.

"Ik zal niet aan de zijlijn blijven staan als onze concurrenten niet volgens de regels spelen", zei hij. Om nog betere controle te krijgen op de import van namaakproducten, onveilige producten, en producten die voortkomen uit piraterij vanuit groeilanden zoals China, roept Obama nu een Trade Enforcement Unit in het leven, een handelsautoriteit met bevoegdheden om sancties op te leggen. VS-bedrijven die moeten opboksen tegen landen die hun export op een oneigenlijke manier bevorderen en financieren moeten volgens Obama daarvoor worden gecompenseerd.

Obama's uithaal komt er enkele weken voor de Chinese toponderhandelaar Xi Jinping het Witte Huis bezoekt. Ook veiligheidskwesties zullen ter sprake komen, zoals China's militaire ontplooiing in de Stille Zuidzee. "Laat het duidelijk zijn dat Amerika een Pacific Power is", gaf Obama gisteren al een schot voor de boeg. Ook China's rol inzake Iran wordt een heikel tema. Peking is een van Irans grootste olie-afnemers, maar volgens VS-sancties kunnen zijn staatsbedrijven daarvoor vanaf eind juni worden bestraft. Obama waarschuwde Teheran gisteren ook rechtstreeks. "Laat er geen twijfel over bestaan. Amerika is vastberaden om Iran te verhinderen een kernwapen te krijgen."