Direct naar artikelinhoud

Gabrielle Giffords verlaat Huis van Afgevaardigden

'Ik herinner me niet veel van die gruwelijke dag. Maar ik zal nooit het vertrouwen vergeten dat jullie mij gaven om jullie stem te zijn.' In een emotionele videoboodschap nam Gabrielle Giffords afscheid van het Huis van Afgevaardigden.

Een jaar geleden zweefde het Congreslid uit Arizona nog tussen leven en dood. Op 8 januari 2011 doorboorde een kogel van de 22-jarige Jared L. Loughner haar hoofd. Zes van haar kiezers en medestanders overleefden zijn aanslag op een warenhuisparking in Tucson niet, onder wie een negenjarig meisje en een federale rechter.

Giffords vocht sindsdien doorheen een verbazend revalidatieproces. Voor belangrijke stemmingen maakte ze het voorbije half jaar al haar opwachting in het Congres. Samen met haar echtgenoot gaf ze ook toelating aan het CBS-programma 60 Minutes om haar te filmen terwijl ze weer leerde praten en lopen. Maar het vermoeiende gependel tussen Washington D.C. en Arizona beginnen nu haar herstel te vertragen.

Haar begrip om andere mensen te begrijpen is erg sterk, maar ze kan nog niet meteen de volzinnen maken om het antwoord dat zich in haar hoofd vormt uit te drukken.

Daarom besliste Giffords om morgen, na het bijwonen van president Obama's State of the Union, terug te treden. Ook zal ze zich tijdens de komende verkiezingen in november nog geen kandidaat stellen. Hoewel ze door haar verhaal makkelijk zou zijn herkozen vindt ze dat ze moet kiezen "om te doen wat het beste is voor Arizona". Dat credo typeert haar carrière, als een gematigde Democraat die ook veel onafhankelijke kiezers voor zich kon winnen.

In een boodschap roemde president Obama het Congreslid als "het allerbeste van wat publieke dienstverlening zou moeten zijn". "Ze wordt universeel aanbeden voor kwaliteiten die partij en ideologie doorkruisen - gedreven door eerlijkheid, een bereidheid om te luisteren naar andere ideeën, en een onvermoeibare toewijding om onze unie te perfectioneren." Hij loofde haar ook omdat ze "met het beste belang van haar kiezers voor ogen de harde beslissing nam een stap terug te zetten".

Politiek overlever

Tijdelijk toch, want haar status als politieke overlever blijft Giffords nastreven. "Ik word beter", besluit ze de video beslist. "Elke dag is mijn gemoed optimistisch. Ik zal terugkeren".

De Democraten hopen nu dat haar echtgenoot, de gepensioneerde astronaut Mark E. Kelly, zich in haar plaats kandidaat zal stellen.

Ook valt niet uit te sluiten dat Giffords nog zal opduiken tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De moordpoging op het Congreslid werd vorig jaar in verband gebracht met een campagne van de ultraconservatieve politica Sarah Palin uit Alaska. Palin had op haar website een kaart gepubliceerd van de VS met schietschijven op enkele kiesomschrijvingen die teruggewonnen moesten worden. In Arizona was dat het district van Giffords.