Direct naar artikelinhoud

Vlaamse pedopater vandaag voor Canadese rechter

In Canada moet de pedofiele Belgische pater Eric Dejaeger (64) vandaag zijn standpunt bekendmaken. Er zijn 39 klachten tegen hem, hoofdzakelijk van aanranding en verkrachting van minderjarigen. De rechter wil weten of hij schuldig zal pleiten of niet.

Vandaag moeten Eric Dejaeger en zijn advocaat ook bekend maken of ze een proces willen met een rechter of een proces waarbij ook een volksjury moet oordelen over zijn schuld. Tijdens een eerdere hoorzitting liet Dejaeger via zijn advocaat al doorschemeren dat hij aanstuurt op een proces zonder jury.

In 1995 moest pater-missionaris Dejaeger zich al eens voor de rechter in Nanuvut verantwoorden voor het misbruik van zes kinderen uit de geïsoleerde eskimo-gemeenschap Igloolik, in het noorden van Canada. Maar nog voor de rechter zich kon uitspreken, vluchtte de pater-oblaat naar zijn geboorteland België. De van Roeselare afkomstige pastoor hield zich jaren schuil in Landen en werd pas vorig jaar uitgeleverd aan Canada. Sinds zijn uitlevering bleven maar nieuwe slachtoffers zich melden. Intussen heeft Dejaeger 39 gelijkaardige klachten achter zijn naam staan.

In lokale Canadese kranten zien plaatselijke hulpverleners het proces tegen de Belg als "de kans die de inwoners nooit eerder kregen om hun woede te uiten". De zitting van vandaag zal eerder kort zijn. Volgens de huidige planning zal de rechter vervolgens op 5 maart de agenda van het eigenlijke proces bepalen. Overmorgen, woensdag, wordt Eric Dejaeger ook verwacht in de rechtbank van Edmonton. Ook daar zou een gelijkaardige klacht lopen tegen de Vlaamse pater.