Direct naar artikelinhoud

'Vinokoerov betaalde 100.000 euro voor winst'

Nadat het dinsdag al een tipje van de sluier lichtte, publiceerde het Zwitserse magazine L'Illustré gisteren de letterlijke vertaling van een paar mails tussen Alexandre Vinokoerov en de Rus Kolobnev. De Kazach ontkent en onderneemt juridische stappen. De Internationale Wielerunie UCI belooft een onderzoek.

U herinnert zich ongetwijfeld de finale van Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar. De Kazach Vinokoerov en de Rus Kolobnev rijden weg van onder meer Gilbert, Valverde en Evans. In de slotkilometer verschalkt Vino zijn vluchtgezel en schrijft voor de tweede keer in zijn carrière La Doyenne op zijn naam. "Gekocht", aldus l'Illustré. Het magazine beschikt naar eigen zeggen over bezwarend materiaal, waaronder een kopie van de bankoverschrijving én een paar mails tussen de twee protagonisten.

'Excuus voor de vertraging'

De eerste is van de hand van 'verliezer' Kolobnev, een dag na de wedstrijd en gericht aan Vinokoerov. "Dit was een geweldige kans voor mij", begint de Rus zijn e-mail. "Ik liet je eigenlijk niet winnen omwille van de overeenkomst die we hadden gemaakt, maar voor de gevoelens die ik koester tegenover jou en jouw situatie (Vinokoerov kwam net terug uit een dopingschorsing, DNR).

"Zelfs mijn vrouw was niet al te chagrijnig met mijn nederlaag", gaat Kolobnev voort. "Omdat ik uitgerekend van jou verloor. Had ik een andere opponent tegenover mij gehad, was ik ongetwijfeld naar de overwinning, de glorie en de bonus (die ik van de ploeg krijg bij een klassieke zege) gefietst. Ik voelde mij gisteren immers sterker dan ooit. Nu rest mij alleen maar geduldig te wachten dat dit niet voor niets is geweest. Hieronder vind je mijn rekeningnummer. Gelieve het nodige te doen en vergeet niet deze mail te wissen, want dit zou me mijn kop kunnen kosten. Geef nog een teken als alles achter de rug is. Succes in de Giro."

Nog volgens l'Illustré krijgt Kolobnev pas twee weken later antwoord. "Hi Kolobok (Russische bijnaam voor Kolobnev, DNR)", begint Vinokoerovs mail die op 8 mei om 21u34 werd verstuurd. "Excuseer me voor de vertraging, maar ik had mijn handen vol met de kinderen en de voorbereiding op de Giro. Je hebt alles perfect uitgevoerd, dus maak je geen zorgen. Nogmaals bedankt. En ik geloof ten stelligste dat jij straks het Russisch kampioenschap wint. Ik breng alles in orde, ik vraag alleen nog een beetje geduld. Een goede rustperiode toegewenst. Vino."

Sancties

Het Zwitserse magazine belde ook beide heren op. Kolobnev weigerde te reageren, maar Vinokoerov gaf wel commentaar. "Dat we praatten tijdens de finale? Natuurlijk, dat gebeurt toch in elke ontsnapping. Maar er is niets onregelmatigs gebeurd. Ik vocht, zoals altijd, voor de zege. Die 100.000 euro? Ik leen soms al eens geld uit, maar dat behoort tot mijn privéleven. Dit is toch geen verhoor van de politie? Is dit opnieuw een verhaal om mij zwart te maken?" Wanneer de journalist beweert in het bezit te zijn van het mailverkeer, wordt het gesprek abrupt afgebroken.

L'Illustré confronteerde ook Pat McQuaid met de feiten. "Als de bewijzen gegrond zijn, bestaan daar sancties voor", aldus de UCI-voorzitter. "Nee, u moet ze mij niet laten zien. Geef dat maar aan onze juridische dienst."

Vinokoerov, met zijn team op stage in Spanje, stuurde ondertussen een persbericht de wereld in via de woordvoerder van Astana. "Dit soort onzinverhalen kan ik niet accepteren. Het is geen toeval dat deze beschuldiging er komt, net nadat ik besloten heb me kandidaat te stellen voor verkiezingen in Kazachstan. Mijn advocaten zullen diegene die mijn integriteit in twijfel trekken, aanpakken. Ik snap ook niet hoe rekeninguittreksels zomaar in handen komen van een journalist en dat daar een interpretatie aan wordt gegeven."