Direct naar artikelinhoud

ING en BNP Paribas snoeien in jobs

Na een reeks andere banken is het nu de beurt aan de Franse financiële groep BNP Paribas en haar Nederlandse evenknie ING om het mes te zetten in hun personeelsbestand. Alles bij elkaar gaan enkele duizenden banen voor de bijl, vooral bij ING. België, waar BNP Paribas met Fortis de grootste bank van het land bezit en ING het nummer vier in handen heeft, lijkt de dans te ontspringen.

ING schrapt in zijn bankactiviteiten in Nederland 2.700 banen, waarvan 700 bij dienstenleveranciers. De 2.000 eigen mensen komen neer op 10 procent van het totaal. De groep verdedigt de forse ingreep door te wijzen op de slechte marktomstandigheden. "De inkomsten staan onder druk. We moeten ervoor zorgen dat we concurrentieel blijven", stelt topman Jan Hommen.

Volgens woordvoerster Ilse De Muyer van ING België deelt ons land niet in de klappen. "Wij hebben begin dit jaar een strategisch plan gelanceerd om te investeren in IT-oplossingen. Daardoor maken we onze processen efficiënter. Op die manier drukken we de onkosten."

Bij BNP Paribas sluit de ingreep aan bij het plan van september om de balans af te bouwen. De moeder van BNP Paribas Fortis wil honderden arbeidsplaatsen laten verdwijnen en komt medio november met meer details. CEO Baudouin Prot gaf wel al mee dat de ingreep "vooral de zakenbankdivisie" treft, en wel wereldwijd. Die lijdt zwaar onder de turbulentie op de markten en is ook actief in Brussel. Maar de retailbankactiviteiten in ons land blijven volgens Prot buiten schot, net als die in Frankrijk en Italië.

De ingrepen vallen op omdat beide concerns het operationeel al bij al niet slecht doen. Vooral bij BNP Paribas valt de sterke prestatie van het retailbankieren (particuliere klanten) op. Die tak zag de brutowinst vorig kwartaal bijna 23 procent groeien naar 1,5 miljard euro.

Bij Retail BeLux, een groot stuk van BNP Paribas Fortis, schoot het brutoresultaat zelfs 28 procent hoger naar 229 miljoen. De voorbije weken was er, ondanks de escalerende eurocrisis, volgens Prot "geen breuk in het ritme van de activiteiten".

ING België deed het op retailvlak dan weer wat minder. De kwartaalwinst zakte netto van 114 naar 70 miljoen door een combinatie van lagere inkomsten en meer kosten.

De cijfers van beide financiële reuzen werden in het derde kwartaal bezwaard door een reeks uitzonderlijke elementen, met name dan een bijkomende afboeking op hun Grieks staatspapier.

Bij ING bleef die beperkt tot 467 miljoen euro, maar bij BNP Paribas ging het maar liefst om 2,26 miljard euro. Met een waardeverlies van 60 procent doen de Fransen meer dan de internationaal afgesproken 50 procent.

De twee spelers dumpten de voorbije weken trouwens opvallend veel staatsobligaties van de PIIGS-landen, om de volatiliteit in hun resultaten terug te schroeven. BNP Paribas houdt nog voor 16,5 miljard euro PIIGS-papier aan, tegenover 28,9 miljard eind juni.

Prot zei ook geen reden te zien waarom BNP Paribas over 2011 geen dividend zou uitkeren. Maar het laatste woord is aan de raad van bestuur van februari. Zijn verklaring is goed nieuws voor de Belgische staat, de grootste aandeelhouder van de Franse groep.