Direct naar artikelinhoud

Waarschijnlijke opvolger Kim Jong-un is goed bewaard geheim

Wie is Kim Jong-un? Het blijft een goed bewaard geheim, niet alleen voor westerse media, maar ook voor de Noord-Koreanen zelf. Hoe oud hij is, kan niemand met zekerheid zeggen, de leeftijden variëren van 26 tot 30 jaar. Daarnaast zijn er slechts enkele tienerfoto’s in omloop waarvan wordt aangenomen dat hij het is. “Vrijwel alles wat we weten over de jongeman berust op speculatie of schimmige getuigenissen”, zegt Van der Meer.

Vast staat dat hij de jongste zoon is van Kim Jong-il. Diens twee andere kinderen maken weinig kans op het leiderschap. Zo reisde de oudste, Kim Jong-nam, met een vals paspoort naar Japan voor een bezoek aan Disneyland, iets wat not done is als je bij de Kimfamilie wilt horen. “Kim Jong-chul, de middelste zoon, zou naar Koreaanse termen te ‘verwijfd’ zijn”, vertelt Van der Meer. “En homoseksuelen komen in Noord-Korea helemaal niet aan de bak.”

Kim Jong-un zou in Zwitserland gestudeerd hebben en Duits, Frans en Engels spreken. Volgens de voormalige sushichef van Kim Jong-il, die in 2003 zijn memoires presenteerde, was Kim Jong-un al van kleins af aan papa’s favoriet en zijn de uiterlijke gelijkenissen tussen beiden treffend.

Inlichtingendiensten in Seoel en Washington hebben geprobeerd een dossier over de jongste Kimtelg samen te stellen. Ze beschrijven hem als een middelgrote man met licht overgewicht en een hoge bloeddruk en misschien diabetes. “Wat we wel zeker kunnen zeggen, is dat hij op één lijn staat met zijn vader. Hij zal geen gekke dingen doen als nieuwe leider van Noord-Korea, anders zouden ze hem niet naar voren schuiven”, stelt Van der Meer. (SV)