Direct naar artikelinhoud

Vertrouwen van Belgische en Duitse ondernemers in de lift

Positieve macrocijfers struikelden bijna over elkaar heen vrijdag. Het Duitse en het Belgische ondernemersvertrouwen stegen onverwachts, wat erop wijst dat het herstel sterker is dan verwacht. De Britse economie tekende alvast een stevige groei op.

Conjunctuurbarometers stijgen, ook Britten zagen economie een procent groeien

De toename van het Belgische ondernemersvertrouwen is te danken aan de verbetering van de conjunctuur in de handel, industrie en bouw.

Het Duitse ondernemersvertrouwen heeft in juli de grootste vooruitgang geboekt sinds de eenmaking in 1990. De Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen klom met 4,4 punten tot 106,2 punten, het hoogste peil in drie jaar. De bedrijfsleiders werden veel optimistischer over zowel de huidige conjunctuur als de economische vooruitzichten. De industrie, handel en bouw rapporteerden allemaal een verbetering van de economische conjunctuur. Economen hadden een kleine daling van het vertrouwen voorspeld.

“De Duitse economie is in feeststemming”, zegt Hans-Werner Sinn, voorzitter van onderzoeksinstituut Ifo. Ook andere economen reageerden blij verrast. Ralph Solveen van Commerzbank merkt op: “Die cijfers zijn krankzinnig. We zullen sterke groei zien in het derde kwartaal.”

Het Belgische ondernemersvertrouwen ging slechts lichtjes vooruit. De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank steeg tot -6,5 punten, tegenover -7,7 punten in juni. Economen hadden een terugval tot -8 punten voorspeld.

De toename van het Belgische ondernemersvertrouwen is te danken aan de verbetering van de conjunctuur in de handel, industrie en bouw. De handel zag de vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten sterk verbeteren. De industrie werd optimistischer over het orderboekje.

Ook de stijgende capaciteitsbenutting wijst op een heropleving van de industrie. De bezettingsgraad van de productie-capaciteit groeide met 1,6 procentpunt tot 78,8 procent. Dat is maar een fractie lager dan het langetermijngemiddelde van 78,9 procent. Alleen de dienstensector werd somberder in juli, door de verslechtering van de vooruitzichten.

ING-econoom Philippe Ledent ziet het Belgische ondernemersvertrouwen voort stijgen. “In tegenstelling tot Duitsland heeft het ondernemersvertrouwen in België nog niet het niveau van voor de crisis bereikt. Dat zou wel kunnen gebeuren in de komende maanden.”

Ook de Britse premier David Cameron kon gisteren uitpakken met goed nieuws. In het tweede kwartaal groeide de Britse economie met liefst 1,1 procent tegenover het eerste kwartaal. Dat was bijna twee keer zo veel als de verwachte 0,6 procent. En het was de sterkste groei in vier jaar.

De cijfers bevestigen een forse groeiversnelling. In het eerste kwartaal bedroeg de groei amper 0,3 procent; in de laatste drie maanden van 2009 was dat 0,4 procent. Daarvoor had het Britse bbp zes kwartalen op rij een verlies geboekt. Dat was de zwaarste recessie sinds 1945.

Vooral de bouwsector deed het uitstekend, met een kwartaalgroei van 6,6 procent. Maar ook de industriële activiteit klom 1,6 procent hoger en de dienstensector tekende voor een groei van 0,9 procent. De transportsector was het enige minpunt: vooral door de IJslandse aswolk kromp die 0,7 procent.