Direct naar artikelinhoud

Hongerstakende Cubaanse dissident ligt op sterven

Het Cubaanse bewind heeft gemeld dat dissident Guillermo Fariñas op sterven ligt. Die openheid is ongebruikelijk. Wel werd met geen woord gerept over de reden van het naderende overlijden van de bekroonde journalist en psycholoog: hij is al 130 dagen in hongerstaking voor de vrijlating van zieke dissidenten in de gevangenis.

Fariñas eet sinds 24 februari niet meer. Volgens een arts is zijn toestand “buitengewoon kritiek”. Hij heeft een virusinfectie en naar verluidt ook een bloedprop bij een halsader.

Het is al de 23ste hongerstaking van deze 48-jarige psycholoog en journalist. Ook zat Fariñas in het verleden al elf jaar achter de tralies en kreeg hij in 2006 een prijs van Reporters Sans Frontières voor zijn protest tegen de internetbeperkingen op Cuba. Hij vatte deze hongerstaking aan om zich te verzetten tegen de manier waarop een andere dissident, Orlando Zapata, op 23 februari stierf. Die overleed bij een hongerstaking tegen zijn detentievoorwaarden.

“Het is hoog tijd”, zo zei Fariñas in april tijdens een interview met de Spaanse krant El País, “dat de wereld snapt hoe wreed deze regering is. (...) Zapata was de eerste om de strijd voor de vrijheid op Cuba te verhevigen. Ik neem het over, maar als ik sterf zal iemand anders mijn actie voortzetten.”

De eenpartijstaat Cuba, waar burgers volgens alle mensenrechtenorganisaties systematisch hun basisrechten ontzegd worden, blijft zijn repressie motiveren op grond van de verdediging van de revolutie van 1959. Wie zich publiekelijk tegen de revolutie kant, wordt van contrarevolutionaire subversie beschuldigd en als misdadiger behandeld. Bij enkele raids in maart 2003 werden zo 75 dissidenten gearresteerd en tot lange celstraffen veroordeeld, reden voor de Europese Unie om de betrekkingen met Cuba op een lager pitje te zetten.

De hoofdzorg van de Cubanen blijft intussen de belabberde staat van de economie. In wat een prille aanzet tot hervorming lijkt, heeft de regering in april de verzelfstandiging van de kapperssector ingeluid, zonder die echter formeel aan te kondigen. Cuba, waar de staat 90 procent van de economie controleert, maakt een crisis door die sinds de vroege jaren negentig niet meer gezien is.

n Guillermo Fariñas is al sinds 24 februari in hongerstaking.