Direct naar artikelinhoud

Zeker 120 doden bij inferno Kenia

Een explosie in een oliepijleiding heeft zeker 120 inwoners van een sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gedood. Nog eens meer dan honderd mensen werden gewond overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt.

Volgens verschillende bronnen zou er een brandende sigaret in een open riool met petroleum zijn beland. Die veroorzaakte een waar inferno. Televisiezenders toonden beelden van brandende lichamen en zwaargewonde bewoners van de sloppenwijk die als verdoofd rondliepen en hun huid van hun hoofd en armen lostrokken. In een nabijgelegen rivier dreven lijken van mensen die in het water waren gesprongen om zichzelf in veiligheid te brengen.

"Het is gruwelijk, overal liggen verkoolde lichamen, ik kan zelfs geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, en jongens en meisjes," getuigde een BBC-journalist ter plaatse.

De Keniaanse premier Raila Odinga bracht een bezoek aan de rampplek. Hij noemde het ongeluk 'tragisch' en zei dat het voorkomen had kunnen worden. Kritische media hadden die conclusie al eerder getrokken. Zo waarschuwde Nation TV twee jaar geleden in een reportage voor de situatie, die werd omschreven als een tikkende tijdbom.

>14