Direct naar artikelinhoud

Oostenrijkse politie-eenheid bakt daders koekje van eigen deeg

Gestolen robijn van 3,2 miljoen euro teruggevonden dankzij list

De Oostenrijkse politie heeft één van 's werelds waardevolste robijnen teruggevonden. De 'Prins van Birma' wordt op 3,2 miljoen euro geraamd en werd deze zomer van een Duitse juwelier geroofd.

Door Kris Hendrickx

Wenen l De daders bemachtigden de steen na een roofoverval deze zomer in Milaan. De Oostenrijkse politie trakteerde ze deze week op een koekje van eigen deeg.

Het was een elite-eenheid van de Oostenrijkse politie die het trio dinsdag wist te klissen. De drie daders, één 39-jarige Servische vrouw en twee mannen van 20 en 41, werden opgepakt in een hotel in Villach in de deelstaat Kärnten. Er zou bij de actie geen geweld gebruikt zijn.

Naast de 'Prins van Birma', een ruwe robijn die volgens de politie op 3,2 miljoen euro wordt geschat, legden de agenten ook de hand op een honderdtal edelstenen. Vermoed wordt dat alle stenen van dezelfde overval in augustus afkomstig zijn. De totale waarde van de vangst loopt daarmee op tot een geschatte 4 miljoen euro. Experts onderzoeken nu de precieze omvang van de buit.

Gebroken ribben

De Prins van Birma werd afgelopen augustus gestolen in Milaan. Bij het verlaten van het congresterrein werd de 45-jarige juwelier door een auto aangereden. De daders gingen ervandoor met de koffer van de juwelier, die aan de overval verschillende gebroken ribben overhield. De daders bleken zich tegenover de Duitser aanvankelijk als kopers voorgesteld te hebben. Ze hadden via een internetcafé contact opgenomen met hun slachtoffer.

Tijdens het onderzoek presenteerden de speurders de daders een koekje van eigen deeg. Ze slaagden erin om de Servische leidster van de overval op te sporen en stelden zich op hun beurt voor als potentiële kopers. Met succes: daders en buit belandden op die manier met één klap in het politienet.

De verdachten behoorden tot een Weense groep met verschillende vertakkingen die al jaren dergelijke diefstallen pleegt. Bij de diefstallen worden slachtoffers met het uitzicht op een lucratieve deal naar een ontmoetingsplaats gelokt. Vaak is dat de zakenstad Milaan. Daar worden ze vervolgens beroofd of op listige wijze bestolen. Doordat de slachtoffers daarbij vaak zwart geld verliezen, is de schroom doorgaans groot om naar de politie te stappen.

Duurste robijn uit de geschiedenis

De vrouwelijke hoofdverdachte stond bij de politie alvast bekend voor gelijkaardige feiten. Bij een huiszoeking nam de politie meteen een pak documenten in beslag. "We nemen aan dat we nu ook een hele reeks andere misdaden zullen kunnen oplossen", zegt de Weense parketwoordvoerder Gerard Joszt in een gesprek met het persagentschap Austria Presse Agentur (APA).

Met zijn waarde van 3,2 miljoen euro is de Prins van Birma meteen een van 's werelds waardevolste robijnen. Als duurste robijn uit de geschiedenis wordt in het algemeen gewezen naar een steen die geoloog Allan Caplan in 1988 veilde in New York.

De 15,97-karaatsrobijn mocht toen 3,6 miljoen dollar kosten. Robijnen worden gevonden in verschillende Aziatische landen. De meest waardevolle exemplaren zijn afkomstig uit Myanmar, het vroegere Birma.

Politiespeurders spoorden daders op en stelden zich voor als potentiële kopers. Met succes: daders en buit belandden in het net

n De Prins van Birma is niet de duurste ruwe robijn ooit maar met een waarde van 3,2 miljoen euro hadden de daders een mooie buit. Helaas voor hen heeft de politie hen bij de lurven gevat.