Direct naar artikelinhoud

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Lingerie blijkt recessieproof omdat het weliswaar luxueus is maar geen fortuin kost

Van mazoutleveranciers tot champagnehuizen, iedereen voelt de crisis nijpen. Zelfs de plastisch chirurgen. Amerikaans onderzoek wijst uit dat een op de twee van hen duidelijk minder klanten in de wachtzaal heeft, sommigen klagen zelfs van een derde minder patiënten.

September is sowieso een slechte maand voor de plastisch chirurgen, vertelde Dr. Patrick McMenamin, de president van de American Academy of Cosmetic Surgery aan CNN. "Wat de winter gaat geven nu Wall Street ingestort is, daar hebben we geen idee van. Mensen die stevig wat geld verloren hebben met de beurscrash besparen blijkbaar op plastische ingrepen." Of hoe een facelift of borstvergroting toch niet levensnoodzakelijk blijkt.

Ontspanning en stressrelief blijken daarentegen wel goed als Eerste Hulp Bij Financiële Paniek. Yogaklassen melden aanzienlijk meer deelnemers. Wat we ons in tijden van crisis bovendien ook realiseren, is hoe belangrijk onze sociale relaties zijn. In haar blog op de site van The New York Times heeft columniste Bonnie Fuller het over recessieseks. "Celebritykoppels als Jennifer Aniston en John Mayer of Sarah Silverman en Jimmy Kimmel komen weer samen. Rijk en beroemd zijn is duidelijk geen garantie tegen paniekaanvallen over de economische duik. Want wat doe je in een crisis? Een geliefde (op)zoeken. Volgens mij betekent zo'n economische crisis als vanzelf meer seks." Ook al rapporteren de luxekledingzaken minder inkomsten, lingeriewinkels en seksshops in New York zien hun klantenaantal stijgen.

"Dat zagen we na 9/11 ook", vertelt Claire Cavanah van de erotische winkel Babeland. "We zijn recessieproof, omdat we weliswaar luxueus zijn maar geen fortuin kosten." Sexual healing, heet dat dan. Maar we kruipen niet alleen dichter tegen onze partner aan omdat we ongerust zijn over de toekomst, zo denkt Fuller. "In New York is uit eten of op café gaan duur. Als we moeten besparen, is dat een van de eerste dingen die sneuvelen. We blijven gewoon meer thuis, en wat doe je thuis zonder geld uit te geven? Tv-kijken en vrijen. Seks is niet alleen de perfecte stressbuster, het is ook de goedkoopste vorm van entertainment. Terwijl we het vroeger vaak te druk hadden om een paar keer per week te vrijen, zitten we nu avond na avond thuis. Of hoe de crisis prima is voor ons liefdesleven." (NLB)