Direct naar artikelinhoud

Zwitserslokken Belgische bedrijven naar Zürich

'Te veel schulden, in recessie en in de greep van vakbonden.' Door België af te schilderen als een land met een slecht ondernemersklimaat probeert Zwitserland bedrijven bij ons weg te lokken.

"Misschien is het tijd om een verhuis te plannen van uw regionale hoofdkantoren vanuit België naar de regio Zürich, wereldwijd één van de meest gevraagde regio's voor het installeren van hoofdkantoren", schrijft Marc Rudolf, directeur investeren van de regio Zürich, in een brief aan Amerikaanse multinationals in ons land.

Amerikaanse bedrijven vestigen hun hoofdkwartieren in Europa bij voorkeur in kleine Europese landen. Zwitserland, Nederland, Ierland en België strijden om de Amerikaanse multinationals. Die strijd verloopt vaak heel bits.

In een brief van 24 oktober verwijst Rudolf onder meer naar de spoorstaking van 3 oktober, waardoor werknemers niet op hun werk geraakten. "Voeg daarbij een schuldgraad van meer dan 100 procent en een economie in recessie en het Belgische plaatje oogt almaar minder kleurrijk", aldus Rudolf.

De Zwitsers laten niet na ons land een paar slagen onder de gordel te geven. In zijn brief aan 150 van de 800 Amerikaanse ondernemingen in België suggereert Rudolf dat de zaken scheef lopen in ons land. "Wat ook uw plannen zijn, bij ons in Zwitserland werkt alles."

Rudolf zegt verbaasd te zijn over de vele reacties die hij gekregen heeft sinds zijn brief in de openbaarheid is geraakt. "Onze concurrenten zouden net hetzelfde doen als wij. Zij zouden Zwitserland afschilderen als een duur land met een dure munt."

"Zwitserland is geen paradijs", geeft hij toe, "maar hier is er meer stabiliteit voor ondernemingen, minder misdaad en alle dingen werken hier wel, van het openbaar vervoer tot de overheid."

"We hebben ook slimme vakbonden die meedenken met de onderneming en in tijden van crisis bereid zijn om 2 à 3 uur meer te werken per week zonder loonsverhoging", aldus Rudolf. "Bedrijven worden hier niet verstoord door sociale onrust."

Overigens is België niet het enige land waarvan de Zwitsers bedrijven proberen af te snoepen. De regio Zürich opende ook de aanval op Nederland. Ook dat land deugt volgens haar niet voor ondernemers. Vooral de stroeve werking van de arbeidsmarkt wordt over de hekel gehaald.